Националната петролна компания на Венецуела опитала да изнесе държавни пари в България, твърди венецуелски депутат

OFFNews 10 февруари 2019 в 09:30 4222 1

Националната петролна компания на Венецуела е опитала да изнесе държавни средства в България, съобщи венецуелският депутат Карлос Папарони.

"Петролеос де Венесуела" иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела", написа депутатът в Туитър.

Той подчерта, че българските власти вече са информирани и изнасянето на средства ще бъде преустановено.

В същото време Ройтерс обяви, позовавайки се на свои източници и вътрешен документ, до който е получила достъп, че компанията е поискала от клиентите на своите съвместни предприятия да депозират приходите от продажби в сметка, открита неотдавна в руската "Газпромбанк".

Решението на “Петролеос де Венесуела“ идва, след като САЩ наложиха тежки финансови санкции на 28 януари. Те имат за цел да попречат на венецуелския президент Николас Мадуро да получи достъп до приходите от търговията с петрол.

Оттогава предприятието притиска своите чуждестранни партньори в съвместни предприятия в нефтодобивния регион Ориноко да решат официално дали ще продължат проектите. Сред тези чуждестранни партньори са норвежката петролна компания Екуинор (Equinor), американският петролен гигант Шеврон (Chevron) и френската компания Тотал (Total).

Освен това Петролеос де Венесуела е наредила на съвместното си предприятие Петроседено да спре добива на изключително тежък петрол поради липса на горива, с която да разрежда добитите количества. Причината е, че доставчиците от САЩ не могат да изнасят горива за Венецуела поради санкциите, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Същевременно парламентарният председател Хуан Гуайдо, който се самообяви за президент на Венецуела, обеща да намери начин блокираната на границата с Колумбия хуманитарна помощ да стигне до страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6162

1

red-army

10.02 2019 в 11:33

Лудия Шапкар дали ще коментира пак позицията си в подкрепа на Мадуро?