Не, Пабло Неруда не е починал от рак - в смъртния акт не пише истината

OFFNews 21 октомври 2017 в 18:01 7648 1

Чилийският поет Пабло Неруда не е починал от рак на простатата, обявиха съдебни лекари.

Екипът от 16 международни експерти бе назначен от чилийското правосъдие, за да даде становище за причината за смъртта.

Смяташе се, че Нобеловият лауреат е починал от рак през 1973 г., по-малко от две седмици след военния преврат на 11 септември, воден от ген. Аугусто Пиночет. След идването на военната хунта домът на Неруда в Сантяго е разграбен. Той умира в клиниката "Санта Мария" на 23 септември.

Бившият му шофьор Мануел Арая твърди, че той е бил отровен от тайните служби.

През 2013 г. бе извършена ексхумация с цел установяване на причината за смъртта му. Тогава тази версия не се потвърди. През 2015 г. чилийските власти отново издигнаха тази теория за смъртта му, подозирайки, че в нея е замесена трета страна. Последвалата смърт на бившия президент Едуардо Фрей в същата клиника, където е дошъл за рутинна операция, подсилва тезата, че Неруда е убит.

Нови тестове на останките от Неруда са потвърдили категорично, че той не е починал от рак, но все още няма яснота за причината.

Д-р Аурелио Луна обяви на пресконференция, че експертите са "100% сигурни", че смъртният акт "не отразява реалната причина за смъртта". Поетът е страдал от рак на простатата, но не това го е убило, категорични са 16-те международни експерти.

Експертите са открили бактерия, която вече е била изследвана в лаборатории в Канада и Дания и може да даде повече яснота за причината за смъртта на Неруда. Учените изчакват, за да се установи по-точно какъв е произходът на тази бактерия – дали идва от лаборатория, където евентуално да е била култивирана и модифицирана, за да послужи като биологично оръжие.

Още при ексхумацията през 2013 г. изследвания в Чили и извън страната са открили бактерията Staphylococcus aureus, която е силно токсична и заразна и може да бъде летална. Засега обаче няма повече яснота по въпроса.

Пабло Неруда е чилийски поет, дипломат и политически деец, сенатор на република Чили, член на ЦК на Комунистическата партия на Чили. Той е лауреат на националната премия на Чили за литература през 1945 г., на Нобелова награда за литература през 1971 г. Той е един от "Голямата четворка" на чилийската поезия, наред с Габриел Мистрал, Висенте Уидобро и Пабло де Рока Неруда. Неруда е поддръжник на личен приятел и поддръжник на сваления чилийски президент Салвадор Алиенде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

1

Стефан

22.10 2017 в 00:38

Е сега кво ще излезе - че вашнгтонския преврат в Чили е бил престъпен?
Тц-тц, нали до вчера беше антикомунистически?
Чудо да видиш ... То така утре ще изкарате и обама негър бе!