Не позволиха на Навални да напусне Русия, за да чуе решение по дело в Страсбург

OFFNews 13 ноември 2018 в 13:24 1695 0

Снимка Instagram

Опозиционерът Алексей Навални съобщи, че не са му позволили да напусне Русия, за да чуе решението на Европейския съд по правата на човека по заведено от него дело за арестите му. 

Навални обясни, че е бил спрян заради предписание на съда. 

На летището граничарите му взели паспорта "за провеждане на специална проверка", а след това му съобщили, че е забранено да напуска страната.

"Има някакво писмо, с което се забранява да напускам страната, но няма обяснения защо", написа опозиционерът в социалните мрежи, цитиран от руската служба на Би Би Си.

Навални обясни, че няма неплатени глоби, но има "висящи изпълнителни производства от нематериален характер". "Тези производства са вече от няколко години, но излизах от страната преди две седмици и всичко беше нормално", уточни той. 

По-късно той публикува в блога си уведомлението, издадено на летище Домодедово, в което се казва, че напускането на страната за него е ограничено на основание решение на Федералната служба на съдебните пристави, но разпореждането няма дата и не се дават повече подробности. 

ЕСПЧ трябва да се произнесе по въпроса дали многобройните арести на опозиционера са били политически мотивирани. 

В миналото две съдебни дела пречиха на Навални да пътува, но забраната бе вдигната през пролетта на миналата година, когато трябваше да замине в Испания за спешно лечение.

Навални, който стана популярен с разследванията си на корупцията в държавната администрация, оглави сериозни антиправителствени протести, които привлякоха хора от целия политически спектър.

Със сегашната забрана за напускане на страната искат да го лишат напълно от свобода на придвижване, за да се намира постоянно в Москва, обяви адвокатът на Навални Олга Михайлова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови