Не, това не е просто белуга. Това е руски шпионин

OFFNews 29 април 2019 в 18:52 9514 1

Откритата край норвежкия бряг белуга със специален руски хамут около главата вероятно е била обучавана от руските военноморски сили, смятат норвежки експерти, цитирани от Би Би Си и "Гардиън".

Бозайникът бе намерен миналата седмица. Белугата няколко пъти приближавала норвежки лодки край норвежки остров на около 415 км от Мурманск, където се намира северният руски флот. Към хамута била закачена стойка за GoPro камера и етикет с източник: Санкт Петербург. Норвежки рибар успял да я откачи. Камера липсвала.

Морският биолог проф. Одун Рикардсен разговарял със своя руска колежка, която го уверили, че руските учени не използват подобен тип техника за експериментите си, но че руските военноморски сили улавят белуги от години и ги обучават. Предположила, че става въпрос за такова нещо.

Руският полковник от резерва Виктор Баранец, който е писал за използването на морските бозайници от военните, отхвърля притесненията на норвежките власти, но не отрича пред "Говорит Москва, че е възможно животното да е избягало от руските военноморски сили. "Ако бяхме използвали това животно за шпионаж, наистина ли мислите, че ще закачим за него номера на мобилен телефон с посланието: "Моля, обадете се на този номер?", иронизира ситуацията той.

"В Севастопол (Крим) имаме център за военни делфини, обучени да изпълняват различни задачи - от анализиране на морското дъно до защита на определен участък морска територия, убиване на чуждестранни водолази, поставяне на мини за чуждестранни кораби", допълва обаче полковникът.

Белугите са много интелигентни и могат да бъдат обучени подобно на кучетата, казва проф. Рикардсен пред Би Би Си.

По време на Студената война американските военноморски сили имат специална програма за обучение на делфини и морски лъвове в Калифорния. Програмата ги използва за откриването на мини и други опасни предмети в океана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови