Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Недосегаемите: Думата засекрети доходи и имущество на депутати и сенатори

OFFNews 25 януари 2023 в 13:30 2123 3

Думата

Снимка Архив

Държавната дума

Държавната дума прие на последно трето четене закон, който ще позволи на депутатите и сенаторите да не публикуват декларациите си за доходите в пълен обем - заедно с личните си данни. Законът ще влезе в сила на 1 март, което означава, че тази година членовете на Думата и на Съвета на федерацията могат да избегнат публикуването на декларации с личните си данни, съобщи Би Би Си.

Павел Крашенинников - ръководител на парламентарната комисия по държавно строителство и законодателство и един от авторите на законопроекта, заяви, че декларациите ще бъдат публикувани само като "обща статистическа информация". Освен това допълва, че руските чиновници и депутати трябва да декларират доходите си до 1 април.

В първия вариант на законопроекта, който Крашенинников, сенаторът Андрей Клишас и други техни колеги внесоха в Думата през декември миналата година, не се споменаваше нищо за деклариране на доходи. Той бе насочен към участниците в регионалните парламенти и представителни органи в общинските райони. В законопроекта се предлагаше опростяване на процедурата за деклариране на доходите на онези общинари, които съчетават парламентарната си работа с други професии (т.е. работят, без да прекъсват основното си занятие).

В документа се предлагаше те да бъдат задължени да подават подробни декларации само след като бъдат избрани и само ако са закупили автомобил или недвижим имот на стойност над тригодишния доход на семейството. А ако няма такива сделки, човек ще може просто да уведоми властите.

Във втория вариант на законопроекта бе вкарана допълнителна клауза за изменение на закона за статута на депутатите от Държавната дума и сенаторите от Съвета на федерацията. В него се казваше, че декларациите трябва да се публикуват на сайтовете на камарите и в техните официални публикации. Бе решено тези параграфи от закона да бъдат изцяло преработени.

Според авторите на сайтовете на Държавната дума и на Съвета на федерацията ще се публикува само "обобщена информация" за това, че сенатор и депутат са изпълнили задължението си да декларират доходите си. В изменението се уточнява, че тази информация "не трябва да съдържа лични данни, които биха позволили да се идентифицира" авторът на декларацията или принадлежащото му имущество.

Декларациите на регионалните законодатели също ще бъдат публикувани "в обобщен вид".

В интервю за в. "Комсомолская правда" във вторник Крашенинников заяви, че някои "бизнесмени и обществени фигури", които "биха могли да донесат голяма полза", са отказали да бъдат избрани в представителни органи заради необходимостта да подават декларации.

"Наред с другите причини - че "трябва да се занимавате" с тяхното подаване и регистриране. Виждате ли, просто казано, не всеки се интересува от това, не всеки иска да го прави - мързи го... Някой не иска да показва доходите си", обяснява Крашенинников.

През декември руският президент Владимир Путин подписа указ, с който преустанови публикуването на декларациите за доходите и имуществото на длъжностни лица по време на войната в Украйна. Първите шест клаузи на указа се отнасят до участниците в "специалната военна операция" - включително военнослужещи и служители на други служби за сигурност, служители, изпратени на завзетите украински територии, както и техните съпруги.

Последната точка от указа - "ж", обаче не съдържа клауза, която да посочва, че тя се отнася само за участниците в "специалната операция". От това следва, че публикуването на всички декларации за доходите и имуществото на длъжностните лица се преустановява за срока на военните операции в Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви след подписването на президентския указ, че в него "няма място за никакво двойно тълкуване". Във вторник обаче, коментирайки проектозакона за новата процедура за публикуване на декларациите, той призна, че "специалната операция" прави промени.

"Разбира се, условията на една специална военна операция носят своята специфика. Но най-важното може би е, че подаването на декларации ще продължи за всички, включително и за длъжностните лица. Това е задължително условие", обяви Песков.

Говорителят на Кремъл твърди, че антикорупционните служби продължават да проверяват данните, от които не са изключени и официални лица и депутати.

Но в гласувания днес закон няма никакви уточнения за войната в Украйна. Не се определя и срок на валидност на изменението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

25.01 2023 в 15:50

Шекерчо,

Именно! Батюшка должен знать все! :D

-529

2

6екеr4о

25.01 2023 в 15:26

Уважаеми г-н Дж. Дж.,
бащицата идва от специалните служби, той информацийки си има, но декларирането е може би е тест за лоялоност, да не би некой алчен генерал/чиновник нещо да е откраднал и да не го е разделил "по братски" с кликата...

345

1

Джендо Джедев

25.01 2023 в 14:50

Като за такава феодална кочина дори е учудващо, че го направиха чак сега. Естествено, са длъжни да уведомяват Бащицата, де... :D
 
X

Да помогнем на украинските деца!