Нетаняху към Европа: Негодувате срещу Тръмп, а мълчите за ракетите по Израел - не приемам лицемерието ви

OFFNews 10 декември 2017 в 15:39 11966 0

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху пристигна в Европа за разговори след обявяването на Йерусалим за столица на Израел от американския президент Доналд Тръмп, предадоха "Ройтерс" и AFP.

Премиерът ще проведе разговори с европейски лидери, каквито, по думите му, не е имало от 20 години на фона на избухналите протести вследствие решението на Тръмп да прехвърли американското посолство от Тел Авив в Йерусалим като знак за признаването на светия град за столица на Израел.

Разделеният на две свят и за християни, и за мюсюлмани град, е столица и на Израел (Западен Йерусалим), и на палестинците. Израел заявява, че целият Йерусалим е негова столица, докато палестинците предявяват претенции към източната част и казват, че тя е столицата на бъдещата палестинска държава.

Изявлението на Тръмп взриви спокойствието в Близкия Изток. Започнаха протести, по време на които имаше и ранени, и убити. Днес е четвъртият "ден на гнева", в който демонстрации имаше в ливанската столица Бейрут. Там се наложи силите за сигурност да употребят сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращи край американското посолство. Протестиращи развяваха палестински знамена, носеха факли по улицата и хвърляха предмети по полицаите, които бяха блокирали основния път към посолството.

В реч към протестиращите лидерът на Ливанската комунистическа партия Хана Гариб заяви, че посолството на Вашингтон - "врагът на Палестина", трябва да бъде затворено, защото то е "символ на империалистическата агресия".

Повечето страни определят Източен Йерусалим, който Израел превзе през 1967 г., за окупирана територия. Те смятат, че статутът на града трябва да бъде определен в бъдещи израелско-палестински мирни преговори.

В Европа Нетаняху ще се срещне с френския президент Еманюел Макрон в Париж в неделя, преди срещите си с външни министри от ЕС в Брюксел в понеделник. Израелският премиер вече разкритикува лидери в ЕС, които осъдиха изграждането на израелски селища на Западния бряг.

"Уважавам Европа, но не съм подготвен да приема двойния ѝ стандарт", заяви Нетаняху. Чувам гласове, осъждащи историческото изявление на президента Тръмп, но не чувам осъждане за ракетите, изстреляни срещу Израел, отбеляза той и подчерта: "Не съм готов да приема това лицемерие".

Коментарът му бе по повод изстрелването на няколко ракети от Ивицата Газа срещу Израел в четвъртък и петък, веднага след изявлението на Тръмп. Израел отговори с въздушни удари, които убиха двама души. Късно в събота арабските външни министри се срещнаха в Кайро и призоваха САЩ да се откаже от решението си и заплашиха, че то ще разпали насилие в региона.

Ливан, където живеят около 450 000 палестински бежанци, осъди решението на Тръмп. Лидерът на Хизбула призова за протести срещу решението в контролираните от групировката южни предградия на Бейрут.

Около 5000 индонезийски мюсюлмани протестираха в Джакарта днес срещу признаването на Йерусалим за столица на Израел. 

В същото време, израелската армия обяви, че е унищожила тунел, прокопан от бойци на ислямското движение Хамас, простиращ се от ивицата Газа на няколкостотин метра навътре в израелска територия, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА.

Армията използвала нов комплект от "инструменти" за унищожаването на тунела, чието прокопаване открила преди месеци и не спряла да следи, заяви военният говорител подп. Йонатан Конрикус.

Тунелът не бил завършен, но бил доста добре оборудван с електричество, комуникационни съоръжения и вентилационна система.

Няма пострадали при операцията.

Подполковникът добави, че израелската армия е разработила нова система за откриването и разрушаването на тунели, но отказа да посочи подробности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови