Нетаняху размаха парче от дрон пред иранския външен министър и предупреди: Не си играйте с решимостта на Израел

OFFNews 18 февруари 2018 в 15:15 6293 0

Ако е необходимо, Израел ще действа срещу Иран, а не само срещу съюзниците му в Близкия изток. Това заяви министър-председателят на страната Бенямин Нетаняху, на конференция по сигурността в Мюнхен, Германия. Той отново подчерта, че за Техеран е най-голямата заплаха за света, предаде Ройтерс.

Предупреждавайки Иран да се въздържа от въоръжена агресия, Нетаняху размахваше парче дрон, дошъл от Сирия и свален миналата седмица на израелска територия.

"Господин Зариф, разпознавате ли това? Би трябвало - ваше е", обърна се премиерът към иранския външен министър Джавад Зариф и продължи: "Не се опитвайте да изпробвате решимостта на Израел".

Той подчерта, че "Израел няма да позволи иранският режим да надене на врата ни терористична примка".

Активното участие на Иран в конфликта в Сирия ще промени решението на Израел да не се намесва, каза той и допълни: "Ако (президентът Башар) Асад допусне проникването на Иран на територията на Сирия, това ще промени позицията ни".

Според израелския премиер Иран се опитва да създаде империя, която обкръжава Близкия изток от юг в Йемен, и сухопътен мост от Иран към Ирак, Сирия Ливан и ивицата Газа.

Израел ще употреби всички сили, за да не може Иран да действа в Сирия, каза още израелският премиер.

"Иранските намерения в Сирия са съвсем ясни. Иран иска да обедини Техеран и Тартус и да създаде една държава. Израел ще възпре Иран в опитите му да продължи военните действия в Сирия", заяви премиерът. По данни на израелските специални служби Техеран се стреми да създаде бази в Сирия, добави той.

"Има един положителен фактор - това (действията на Иран) сближи араби и израелци и може би по този начин ще успеем да постигнем мир между израелци и палестинци", прогнозира той.

Нетаняху изрази съболезнования към близките на загиналите при днешната катастрофа в Иран. Но поведението му предизвика реакция от намиращият се в залата в Мюнхен ирански външен министър.

Техеран отрича да има дронове, оръжия и бази в Сирия, като казва, че е изпратил само военни съветници в помощ на силите на Асад.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови