Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Нетаняху стана първият израелски премиер, посетил Литва

OFFNews 23 август 2018 в 20:50 2765 1

Бенямин Нетаняху стана първият израелски премиер, посетил Литва, съобщи БТА.

Нетаняху беше посрещнат днес от литовския министър на външните работи Линас Линкевичус.

Посещението има за цел да балансира "невинаги приятелските отношения" между еврейската държава и ЕС, като продължи сближаването с източните страни от общността, които му изглеждат по-малко благосклонни от западните, особено в ООН.

"Желая да постигна равновесие в невинаги приятелските отношения на Европейския съюз с Израел, за да поддържаме по-справедливи отношения", каза израелският премиер в Ерусалим преди да замине за Литва.

По време на четиридневната си визита ръководителят на израелския кабинет ще участва в среща на високо равнище във Вилнюс, на която ще се срещне още с премиера на Литва - Саулюс Сквернелис, на Латвия - Марис Кучинскис и на Естония - Юри Ратас.

В продължение на месеци Нетаняху насърчава политическо сближаване с държавите от Вишеградската група (Унгария, Полша, Словакия и Чехия), чиито националистически позиции дразнят останалите страни от ЕС.

Израелският премиер се опитва да създаде политически съюз с държавите, които бяха част от съветския блок, срещу по-голямата част от западноевропейските страни, смятани за по-малко благосклонни към Израел, особено при гласувания в ООН, отбелязва Франс прес.

"Бях поканен на среща на върха на балтийските държави. Това показва засилващите се позиции на Израел в света" каза Нетаняху в съобщение, разпространено от неговата канцелария преди заминаването му.

В петък Нетаняху ще бъде приет от литовския президент Далия Грибаускайте.

Литва не последва Съединените щати в признаването на Ерусалим за столица на Израел и подкрепя ядрената сделка с Иран, независимо от противопоставянето на САЩ и еврейската държава, припомня Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews