Незабелязаните моменти от срещата на Тръмп и Ким Чен-ун

OFFNews 01 март 2019 в 12:06 3569 0

Снимка Ройтерс

Доналд Тръмп и Ким Чен-ун вечеряха заедно и прекараха дни в разговори, но това сякаш не беше достатъчно, за да достигнат до споразумение.

Срещата на върха беше често прекъсвана от снимки, показващи близостта и приятелството между тях, а те използваха всяка възможност да се ласкаят помежду си с погледи и думи. Камерите бяха непрестанно в тях, но има интересни моменти, които сякаш останаха на заден план и не бяха забелязани, пише в обзорен анализ на събитието Би Би Си.

Ким Чен-ун отговори на първи въпрос, зададен от чуждестранен журналист.

Запитан от репортер дали е уверен в сделката, Ким казва чрез преводач: "Твърде рано е да се каже, но не бих казал, че съм песимист. Имам чувството, че ще излязат добри резултати."

Това може би е първият път, в който Ким Чен-ун отговаря на въпрос, зададен от чуждестранен журналист, а в случая въпросът е дошъл от Дейвид Намура, репортер на „Вашингтон пост“.

По-късно и други журналисти са имали възможността да зададат своите въпроси, а севернокорейският лидер сякаш  привикнал към тях. Запитан дали е „готов да се откаже от ядрените оръжия“, той отговаря: „Ако не желаех, нямаше да бъда тук сега“.

Тръмп добави, че „това може да е най-добрият отговор, който някога сте чували“.

Срещата с репортерите става още по-интересна в момент, в който Тръмп изглежда много по-нервен от Ким Чен-ун, който е засипан от въпроси. В един момент журналист казва, че би искал да имат възможност за по-дълги разговори с лидера на Северна Корея. Той е рязко порицан от Тръмп, който казва: „Не повишавайте тон срещу него, това не е като да говорите с мен“. Интересен е отговорът на Ким Чен-ун, който не буди притеснение, а казва: „Всички те изглеждат загрижени“.

Къде беше сестрата на Ким Чен-ун?

Ким Йо-Йонг, сестрата на лидера на Северна Корея, е широко призната като влиятелна фигура в йерархията на Северна Корея и близък довереник на брат си.

Тя много добре представлява фамилията и направи своята първа интернационална визита миналата година по време на Зимните олимпийски игри в Южна Корея в Пьонгчанг, придружавайки своя брат на всички по-важни срещи.

Ким Йо-Йонг има важна роля в непревземаемата и понякога безмилостна политическа йерархия на Северна Корея, подчертава Би Би Си. В Ханой обаче тя сякаш е принудена да избягва камерите и прожекторите, като често се опитва да стои настрана. Журналистите улавят и няколко момента, в които тя видимо се крие от камерите по време на срещата на лидерите.

По време на срещата Доналд Тръмп поставя въпроса за задържания преди години американски студент в Северна Корея Ото Вармбиер.

Тръмп засяга темата за студента, който преди години се е пошегувал със Северна Корея и е бил задържан, а след връщането му в САЩ през 2017 година е починал.

Американският президент твърди, че е завел дело срещу Ким Чун-ун, а лидерът на Северна Корея отговаря, че по това време не е бил запознат с него и съжалява.

„Говорих за това и не вярвам, че той би позволил това да се случи. Просто не е в негова полза. Затворите са сурови и там се случват много лоши неща ", казва Тръмп. Той добавя, че Ким „се е чувствал зле от този факт“ и че е бил запознат със случая по-късно.

Охранителите на Ким Чен-ун

Миналата година по време на срещите на върха в Южна Корея и Сингапур севернокорейският екип изуми международната публика с охраната на лидера, съставена от гардове в черни костюми, които тичат до лимузината му. Тази година сценарият отново се повтори в граничния град Донг Данг по пътя към Ханой и в самата столица.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови