Няма шанс за Брекзит преди евровота: Великобритания излъчва евродепутати, които после ще изтегли

OFFNews 08 май 2019 в 11:39 3815 0

Снимка Би Би Си

Великобритания ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент въпреки надеждите на правителството, че споразумението за Брекзит би могло да бъде одобрено преди това, обяви фактическият вицепремиер в кабинета, оглавяван от Тереза Мей,  Дейвид Лидингтън, предаде Би Би Си.

Изборите са насрочени за 23 май, но премиера Мей заяви, че Великобритания няма да участва, ако планът за Брекзит бъде одобрен от депутатите.

Сега Лидингтън казва, че "за съжаление няма да е възможно да се приключи този процес" по ратификацията на различните текстове в парламента преди 23-и и Великобритания ще трябва да участва в изборите и да излъчи евродепутати. Той допълва, че правителството ще се опита да съкрати максимално отлагането.

Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март, но заради липсата на одобрение на споразумението за Брекзит от парламента, ЕС удължи крайния срок на 31 октомври. Страната може да напусне Съюза по-рано, но ако това не се случи до 23 май, е длъжна да участва в изборите за Европейски парламент и да изпрати депутати в Брюксел. След излизането си обаче те ще трябва да напуснат Европарламента.

Преговорите на управляващите с опозиционната Лейбъристка партия изглежда като чели са в "задънена улица", а една от основните "разделителни линии" остава ирландската граница. Лейбъристите се борят за сключването на митнически съюз, а защо не и за изцяло нов референдум за Брекзит. Тезата им е, че вотът "за" излизането на страната от ЕС е бил плод на политическа кампания, основана на лъжи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови