Нидерландия пуска Румъния и Хърватия в Шенген, спира България

OFFNews 02 декември 2022 в 18:39 9552 13

Шенген

Снимка Getty Images

Решението на Нидерландия разделя Румъния и България по пътя им към Шенген.

Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България, съобщи Нидерландската радиопредавателна корпорация, цитирана от БТА. Ако това се случи, ще отпадне граничния контрол между Румъния и Унгария, които ще бъдат част от общото Шенгенско пространство, но ще остане между България и Румъния, както и на границата ни с Гърция.

Нидерландското правителство реши на заседание днес, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген, посочва медията.

Нидерландският министър на външните работи Вопке Хукстра заяви след заседанието, че все още е "твърде рано" да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите държави е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи и правосъдието от Европейския съюз на 8 декември. Повечето държави вече са взели решението си по-рано. На срещата министрите трябва да постигнат единодушно съгласие за приемането на нови държави. Така че дори ако Нидерландия е единствената, която гласува против, България няма да получи разрешение, отбелязва медията.

Нидерландският министър-председател Марк Рюте заяви на пресконференция днес, че решението да не бъде подкрепено присъединяването на България към Шенген не е политическо, а се основава на факти. Според него Нидерландия не е единствената страна, която има съмнения по въпроса, съобщава уебсайтът "Дъчнюз".

"Приветствам признаването от страна на нидерландското правителство на подготовката на Румъния за присъединяването й към Шенген като ключова стъпка към постигането на тази цел, станала възможна чрез диалог и сътрудничество. Нидерландия е ценен партньор на нашата страна. Решени сме да продължим да работим заедно", написа в Туитър премиерът на Румъния Николае Чука.

"Специално приветствам днешната положителна оценка и позиция на нидерландското правителство в полза на присъединяването на Румъния към Шенген. Това е резултат от интензивния диалог в последно време и на нашата много добра техническа подготовка. Благодаря на моя колега - министър Вопке Хукстра - за цялата подкрепа", написа в Туитър и външният министър Богдан Ауреску.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

13

Деспин Митрев

02.12 2022 в 23:34

Честито на Резидентите! Ловът на вещици да започне сега!

12000

12

Ivellin

02.12 2022 в 23:15

Това е най-големият провал на всички български правителства - тези на Сакскобурготски, Станишев, Борисов, Орешарски, Петков и служебните на Радев.

318

11

Valioka

02.12 2022 в 22:40

Искам феновете на Бочко да се изказват тука... Ама яки изказвания правете, защото Боце ни изгради тоя имидж и няма да се измъкнем от него, докато вие, скапаняци, гласувате за Баце...

9347

10

Анализи

02.12 2022 в 21:54

За съжаление е така. Холандците са напълно наясно със ситуацията. Корупция, олигархия, липса на законност, т.е. законите не важат за всички, руски поток, окрадени пари за магистрали, капитан Андреево и какво ли още не. Задайте си въпроса кой е виновен, а сега и хартиените бюлетина.

1321

9

4rnor

02.12 2022 в 21:23

Пфффф тия с кви глупости ни занимават. В момента държавата е заета да краде избори, което си е далеч по-важно. Шенген ми викат ...

2073

8

Johnny B Goode

02.12 2022 в 20:40

С тез Андрешковски номера и това въртене за задните части във всички посоки, какво друго очакват нашите Реzиденти, Тикви и "вся остальная" политическа пасмина?
Дошло е време разделно и това увъртане и игра по руска свирка е въпрос на време да ни излезе през носа.

1220

7

хr4

02.12 2022 в 20:02

Най-накрая правдата възтържествува!
 
X

Да помогнем на украинските деца!