Нигерия в бойна готовност след убийството на ген. Касем Сюлеймани

OFFNews 06 януари 2020 в 11:24 6903 1

Нигерийската полиция е поставена в условия на пълна бойна готовност след убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани по нареждане на американския президент Доналд Тръмп.

Полицията публикува съобщение за обявения "червен сигнал" на 5 януари вечерта в Туитър, без да обясни защо се налага националното му привеждане в сила. Частният в. Punch предполага, че действието е породено от страховете, че проиранска шиитска групировка може да разпали протести.

Това ниво на тревога означава, че вражеска атака изглежда предстояща.

Солеймани бе убит на 3 януари с дрон край летището в Багдад, Ирак. Генералът, ръководил иранските военни операции в Близкия изток, е считан за терорист от САЩ.

Филип Смит от Вашингтонския институт, който изучава  шиитския ислямски милитаризъм, казва, че Иран би могъл да реши да удари САЩ в Африка.

"Ако Иран някога се нуждаят да се върне към първоначалните форми на международния тероризъм, е много вероятно да започнат там, където е най-лесно, където има меки, по-лесни цели и биха могли много лесно да атакуват враговете си в зони, които нямат високо ниво на сигурност", казва той пред BBC Newsday.

Снимка: https://www.washingtoninstitute.org/

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови