Нощен митинг в Истанбул в подкрепа на опозицията

OFFNews 07 май 2019 в 02:15 9132 1

Истанбул, митинг

Снимка sozcu.com.tr

Решението на Висшия изборен съвет в Турция да касира изборите в Истанбул извади хиляди хора късно вечерта в понеделник от домовете им, те се събраха в градски парк, за да подкрепят избрания с гласовете на опозицията кмет Екрем Имамоглу.

Той призова за нощния митинг, докато очакваше окончателното решение за съдбата на вота. В 22,30 ч. в парка „Долината на живота“ в истанбулски квартал Имамоглу се обърна към многохилядното множество с емоционална реч, в която осъди скандалното решение за анулирането на вота и увери, че победата му ще се повтори отново на 23 юни, пише всекидневникът „Сьозджу“ , който е едно от малкото опозиционни издания в Турция.

Имамоглу се усъмни в мотива за решението, което членовете на Висшия изборен съвет са взели на базата на възраженията срещу съставите на секционните комисии и подчерта, че същите хора са работили и за президентските избори, и за конституционния референдум. „Излиза, че и конституцията, и президентският вот са фалшиви. Сега ви казвам – пътят ни е дълъг, вълнуваме се много, но имаме младеж, която вярва в демокрацията и е жадна за справедливост. Никой не може да попречи на този народ. Онези, които вземат решенията в тази страна, могат да бъдат премахнати или дори предадени. Но ние в никакъв случай няма да се откажем, знам, че по този път няма да бъда сам, с мен ще бъдат 16 милиона“, заяви Имамоглу.

Той предположи, че решението за касирането на вота е взето с идеята през предстоящите 45 дни да се отвлече вниманието от икономическия срив и така да се прикрият злоупотребите на властите. Избраният, но анулиран кмет на Голямата Истанбулска община заяви, че във вторник ще бъде в Анкара за среща с лидера и съпартийците си в Републиканската народна партия /РНП/, и ще вземе „най-правилното решение според Ататюрк и завещаните от него принципи“.

Имамоглу посочи, че по време на кампанията медиите са изолирали и пренебрегнали опозицията. „Сигурно от 100 години не е имало такъв медиен позор, какъвто трябваше да преживеем. Използваха Анадолската агенция за собствения си интерес, безсрамните й ръководители не публикуваха данни за резултатите цели 12 часа“, каза той.

„Мръсната игра, която изиграха с избраните на избори, беше одобрена от банда вътре във Висшия изборен съвет, която действаше по инструкции. Последната легитимна крепост на демокрацията – урната, беше ударена от това решение“, заяви говорителят на РНП Фаик Йозтрак след края на извънредното заседание в централата.

Лидерката на Добрата партия /коалиционен партньор на РНП/ Мерал Акшенер също свика спешно заседание на ръководството и определи решението за новите избори като „цивилен преврат“. „Не забравяйте тази дата. На тази историческа дата бе погазена волята на нацията и демокрацията в Турция беше омърсена. Това е историческата дата, на която страната ни е унизена и опозорена пред света. Жертва на този цивилен преврат е волята на народа, без значение кой за коя партия е гласувал. Ние няма да мълчим пред лицето на този преврат срещу нашата демокрация“, заяви Акшенер пред журналисти. Тя допълни, че след консултации с коалиционния партньор ще информира за съвместните действия срещу „хората, които извършиха преврата“.

Във вечерните часове след обявеното решение за новите избори в Истанбул мигновено тръгна интригата дали управляващата Партия на справедливостта и развитието отново ще посочи Бинали Йълдъръм като претендент за кметския пост. Пред журналисти партийният говорител Йомер Челик посочи, че „за вота на 23 юни няма да има радикална промяна“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11719

1

Краси

07.05 2019 в 16:58

Султан Ердоган май се е объркал. Следващия път ще загуби с повече, защото привържениците на опизицията ще се мобилизират до последен зъб, а неговите собствени ще бъдат деморализирани.