Носил ли е ген. Сюлеймани послание за мир между Иран и Саудитска Арабия в деня на убийството му

OFFNews
08 януари 2020 в 15:12 | 6772 |1

Защо иранският високопоставен генерал Касем Сюлеймани е бил в Ирак в деня, когато е убит и каква е причината Доналд Тръмп да разпореди ликвидирането му, извършено на летището в Багдад чрез въздушен удар на 3 януари? Официален Ирак даде своя отговор - бил е в Багдад на дипломатическа мисия. Същото стори и Иран чрез изявление на външния министър Мохамад Джавад Зариф. САЩ твърдят, че това не е вярно - не е имало дипломатическа мирна мисия, а позицията им изрази вчера държавният секретар Майк Помпео на брифинг. И след пресконференцията обаче въпросът за мотива за убийството остава открит.

Ирак

Министър-председателят на Ирак Адил Абдул-Махди разкрива, че е трябвало да се срещне с иранския генерал, за да обсъдят действия за намаляване на конфронтацията между шиитски Иран и сунитска Саудитска Арабия, която е в основата на толкова голяма конфронтация в Близкия изток и отвъд него. В този случай Ирак е действал в ролята на посредник - роля, която предложил министър-председателят Абдул-Махди, според Иранската държавна новинарска агенция.

"Трябваше да се срещна с него сутринта в деня, когато беше убит. Той дойде, за да донесе послание от Иран в отговор на посланието, което отнесе от саудитците на Иран" - казва министър-председателят.

Той разкрива също, че Доналд Тръмп му се е обадил, за да поиска от него посредничество след нападението над американското посолство в Багдад. Според иракски официални лица връзка била направена с няколко милиции, както и с фигури в Техеран. Обсадата бе вдигната и американският президент лично благодарил на Абдул-Махди за помощта.

В онзи момент нищо не подсказва на иракчаните, че не е безопасно Сюлеймани да пътува до Багдад - точно обратното.

Случилото се навежда на мисълта, че Тръмп е помогнал иранският генерал да попадне в капан, да се озове на място, където може да бъде убит, коментира британският в. Independent. Възможно е президентът да не е знаел за критично важната роля на Сюлеймани в опита за помирение със саудитците. А е възможно да е знаел, но да не го е било грижа. Някой дори би могъл да предположи, че не е в интерес на президент - който поставя толкова силен акцент върху американския износ на оръжие и чието първо официално посещение след встъпването му в длъжност бе в Саудитска Арабия (откъдето той нападна словесно Иран) с цел продажба на оръжие - да има мир между иранците и кралството - допълва Independent, но добавя, че "това би било твърде цинична мисъл".

Абдул-Махди говори за разочарованието си от факта, че Тръмп благодари за посредничеството и едновременно с това планира нападение срещу Сюлеймани. То е извършено не много време след телефонното обаждане от американския президент.

Възможно е и друго - американските военни да не са знаели за разговора между Тръмп и Абдул-Махди и да са ударили Сюлеймани в първия възможен момент.

САЩ

Официалната американска позиция напълно се различава от тази на Ирак. Вчера на брифинг държавният секретар Майк Помпео заяви, че Сюлеймани не е бил с дипломатическа мисия в Багдад.

"Първото му (на министър Зариф) изявление бе, че Сюлеймани е пътувал до Багдад за дипломатическа мисия. Някой тук вярва ли в това? Има ли събитие, което да подсказва, че има и най-малката вероятност този мил джентълмен, този високопоставен дипломат Касем Сюлеймани да е пътувал до Багдад с идеята да изпълни поръчение за мир? ... Ние знаем, че това не беше истина. Ние не само знаем историята, знаем че в онзи момент това не беше вярно. Зариф е първокласен пропагандатор", казва Помпео и твърди, че по-голямата част от посланията на Иран са пропаганда.

"Нищо ново. Чували сме тези лъжи и преди. Той не беше там на дипломатическа мисия, опитвайки се да реши проблем.

Знам, че има някаква история, че бил там, представяйки саудитско мирно споразумение", казва Помпео, като характеризира мисията на Сюлеймани с думи, които нито Иран, нито Ирак използват. 

Помпео продължава: разказал версията на свой саудитски колега, който споделял същото виждане - че Сюлеймани не е бил на мирна дипломатическа мисия в Ирак.

"Мога да ви уверя, че те споделят моята гледна точка, че той не е бил там, представлявайки някаква форма на споразумение, което би намалило риска или би намалило риска за живота на американците, когато е бил на това посещение."

Последствия

Тази нощ, няколко часа след изявлението на Помпео Иран изстреля 15 ракети по две американски бази в Ирак. Иран твърди, че са загинали 80 души и че има разрушения. Президентът Тръмп потвърди за атаката и не отрече за жертви и разрушения, но не уточни нито броя на убитите, нито какви са пораженията.

На сутринта съветникът на иранския президент Хасан Рухани Хесамодин Ашна иронизира думите на Помпео, че е уверен, че Сюлеймани не е носил дипломатическо послание просто защото лично бил попитал саудитците и те били отрекли.

Препоръчани материали
AnderXale07

Рейтинг : 1005

09.01 2020 в 18:52 1
+ 10
- 0
Анализи на финансирани от ФАЩ издания от отдавна не чета. Въпрос на лична хигиена. Но ще си позволя да отговоря на заглавието. Отговорът е риторичен и се радвам и благодаря на екипа на ОФнюз, че са повдигнали темата. Естествено, че Иран и Саудитска Арабия са на път да постигнат мир и това е най - страшното нещо за умиращата империя на злото. Убийството на Сулеймани показва отчаяние и немощ. Една птичка пролет не прави! Не съм пророк и не желая да бъда, за това не бих се нагърбил с прогнози за бъдещето. Но в краткосрочен план ефектът, който постигнаха ФАЩ е обратен на целта им. Ако до сега е имало дори и минимален шанс за смяна на режима в Иран, то сега вече това е невъзможно. Отделно Империята на злото за пореден път показа истинското си лице пред света, но този път прекрачиха границата и успяха да отблъснат дори и най - верните си съюзници.