Нотр Дам отбелязва с камбанен звън годишнината от опустошителния пожар

Макрон потвърди ангажимента катедралата да бъде възстановена до 5 години

OFFNews 15 април 2020 в 21:52 1221 0

Голямата камбана на „Нотр Дам“ огласи отново Париж тази вечер. Камбаненият звън отбеляза тъжната годишнина от пожара, опустошил един от ярките символи на Париж и напомни на света за неподозираната издръжливост на храма, подобна на тази на френските медици, които са на първа линия в борбата срещу пандемията, предизвикана от COVID-19, съобщава Ройтерс.

13-тонната басова камбана се е чувала само веднъж, откакто на 15 април 2019 година пожар обхвана стрелата и покрива на катедралата. Сега тя прозвуча за втори път точно в 20 часа местно време, когато парижани излизат масово по балконите и прозорците си, за да аплодират медицинските работници, рискуващи живота си при лечението на пациентите с Ковид-19. Пандемията досега уби около 16 хиляди французи.

"Реконструкцията на Нотр Дам е символ на твърдостта на нашия народ и на неговата способност да преодолява трудностите и да продължи напред!", заяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

Той обеща на своите сънародници храмът да бъде възстановен до пет години, въпреки че работата по него претърпя забавяне заради зимните бури и сега заради пандемията. Южната камбанария на „Нотр Дам“, където се помещава голямата камбана, се оказа без структурни повреди. Нейният камбанен звън се чува по повод на големи религиозни събития, папски посещения и погребения на президенти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови