Нов скандал на Дауниг стрийт 10: Тереза Мей дала на Huawei да гради 5G мрежа

OFFNews 26 април 2019 в 12:23 7852 2

Разделеното заради Брекзит британско правителство бе застигнато от нов скандал днес след изтичане на информация, че премиерът Тереза Мей е позволила при определени условия на китайския гигант Huawei да развива мобилна мрежа 5G в страната, предаде АФП.

Противоречивото решение е било взето във вторник на среща на Националния съвет за сигурност, въпреки съпротивата на някои министри, които се смятат за потенциални претенденти за поста на Мей.

В Националния съвет за сигурност са включени само по-важните министри и висши представители на службите за сигурност, които преди това подписват документ, който ги задължава да не разгласяват дискусиите, в противен случай подлежат на наказателна отговорност, съобщава БНР.

Вестник „Телеграф“ обаче съобщи късно във вторник, че Мей е одобрила Huawei да изгражда елементи от британската телекомуникационна мрежа от следващо поколение, които „не са в сърцевината ѝ“.

САЩ категорично се противопоставят на включването на китайската компания в такива проекти, защото според китайското законодателство фирмата е задължена да помага на правителството си в разузнавателна дейност, ако това бъде поискано от нея.

Секретарят на правителството сър Марк Седуил – най-висшият британски чиновник, дал ултиматум на присъстващите на Съвета до четвъртък следобед да отрекат, че стоят зад изтеклата информация, твърдят медии на Острова.

Външният министър Джереми Хънт и военният Гавин Уилямсън го направили първи, последвал ги вътрешния министър Саджид Джавид, който като Хънт се спряга за наследник на Мей като лидер на торите, както и още един присъствал член на кабинета.

„Скай нюз“ съобщи днес, че продължаващата проверка за източника на изтеклата информация може да се превърне в наказателно разследване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3811

2

Toni2019

26.04 2019 в 15:27

Интересно е как на никой не му прави впечатление колко се е вкопчило ЕС във Великобритания чрез банки и бизнеси, държащи го зависимо. И вместо след един Брексит тези бизнеси да останат за да не сриват икономиката все пак Великобритания няма причина да не си сътрудничи с държавите само защото не е в ЕС те целенасочено бягат.

Ето това не ми харесва на ЕС - създаването на зависимости. Сравнете същата ситуация с България - наливат субсидии мафията се развива, като има корупция глобяват ни 13 милиона, медиите ни мълчат за това, политиците също и същевременно преките чуждестранни инвестиции падат, но в ЕС си получават гласовете като им трябват. Нищо общо със зависимостите създадени във Великобритания.

13510

1

Mayya

26.04 2019 в 15:02

БРЕКЗИТ накратко:
UK:- Искам еднорог!
ЕС:- Единорозите не съществуват, но можете да имате пони.
UK:- Гласувам против понито ви!
ЕС:- Вече обсъдихме това подробно: пони или нищо.
UK:- Гласувам против понито ви!
ЕС:- Добре, тогава не получавате нищо.
UK:- Аз гласувам против вашето нищо!
ЕС:- ... Май наистина не разбирате?!?!!
UK:- Искам повече време да мисля за това!
ЕС:- За кое, за понито или за нищо?
UK:- Искам еднорог!