Нов закон налага глоби на кило за неуместни задявки с жени по улиците във Франция

OFFNews 30 април 2019 в 13:31 1879 0

Министър Марлен Шиаппа

Снимка Joanna Kakissis/NPR

През последните осем месеца френските съдилища са постановили общо 447 глоби, свързани с нов закон, който цели да се справи с тормоза на жените по улицата, предава Би Би Си.

Законът за „престъпленията“ е приет през август 2018 година и позволява глоби на място до 750 евро.

Първата глоба е дошла месец по-късно, след като мъж ударил задните части на жена в автобус и й е отправял закачливи коментари.

Министърът по равенството Марлен Шиапа казва, че броят на заведените актове и дела оттогава показват, че законът работи.

В доклад по случай напредъка на работата й, тя се обръща към своите колеги от парламента с думите:

„Много от вас в тази зала казаха, че никога няма да успеем и няма да можем да дефинираме обидно сексистко поведение“.

Тя обаче посочва онлайн злоупотребите като област, в която трябва да се направи повече, казвайки, че някои платформи като Туитър не са достатъчно добри при идентифицирането на определени лица и премахването на неправомерно съдържание.

Новият закон дава възможност за налагане на глоби между 90 и 750 евро на място - мярка, избрана поради големия брой жени, които не желаят да се включат в дълъг и труден официален процес на подаване на жалби.

Законът е бил съставян повече от година, но влиза в сила само месец, след излизането на клип, на който мъж напада жена в кафене. Видеото потресе френското общество.

В същото време Франция се бори с въпросите на равенството между половете като има собствена версия на движението #MeToo.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови