Нова историческа среща Тръмп-Ким Чен Ун в Ханой (видео)

OFFNews 27 февруари 2019 в 09:20 2042 0

Снимка Туитър

Такива картини могат да бъдат видени по улиците на Ханой

В столицата на Виетнам Ханой днес започва втората среща на върха между президента на САЩ Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, предадоха световните агенции.

Срещата ще се състои в най-стария хотел на Ханой - "Метропол" от веригата "Софител", в конферентната зала на седмия етаж, съобщава БТА.

Очаква се на тази втора среща на върха да се придаде повече съдържателност на предимно символичната декларация от първата среща на върха между двамата лидери в Сингапур.

Доналд Тръмп изразява оптимизъм и увери в Туитър, че очаква с нетърпение "една много продуктивна среща на върха".
За срещата се знаят твърде малко подробности. Двамата лидери ще вечерят заедно довечера в компанията на някои от съветниците си, съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс.

И двамата лидери вече пристигнаха в Ханой. Лимузината на севернокорейския диктатор отново бе придружена от бягащи около нея бодигарди:

Първата историческа среща на върха между Тръмп и Ким се състоя през юни 2018 г. в Сингапур. На нея Ким обеща да работи за пълна денуклеаризация на Корейския полуостров. Оттогава преговорите не са отбелязали особен напредък. Северна Корея настоява за отмяна на инициираните от САЩ международни санкции, за официално обявяване на края на Корейската война (1950-1953 г.), по която до момента е подписано само примирие, и за гаранции за сигурността й, включително край на американското военно присъствие в Южна Корея и региона. САЩ пък искат пълна, проверима и необратима денуклеаризация, преди санкциите да отпаднат.

Доналд Тръмп повтаря, че не бърза да убеждава КНДР да се откаже от ядрения си арсенал докато Пхенян се въздържа, както прави вече повече от година, да извършва ядрени и ракетни тестове, допълва БТА.

Според Хари Кадзианис от консервативния мозъчен тръст Център за националния интерес, двете страни трябва "да направят поне една крачка напред, защото най-лошото за всички ще е срещата да се окаже само загуба на време".

Мнозина анализатори призовават на втората среща на върха между двамата лидери да се стигне до нещо по-конкретно, отколкото на първата. Според Ким Йон-хюн от университета Донгук в Сеул, най-добрият сценарий ще е Тръмп и Ким да се договорят за някакъв график. Вашингтон може да обещае гаранции за сигурността във вид на официална декларация за край на Корейската война или двете страни да отворят бюра за връзка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови