Нови преговори за отблокиране на правителството на САЩ

OFFNews 22 януари 2018 в 10:57 2031 0

Стотици хиляди държавни служители няма да отидат на работа днес заради блокирането на правителството в САЩ.

В 12 часа местно време ще продължат преговорите за финансирането на правителството. 

При гласуването за удължаване с един месец на финансирането на правителството републиканците не успяха да съберат необходимите им гласове. Републиканците имат 51 места в Сената и се нуждаят от гласове на демократи, за да съберат необходимите им 60 гласа. 

Демократите обаче отказаха да подкрепят мярката без отстъпки от републиканците и президента по въпроса за имиграционната политика.

Основният спор е за съдбата на незаконните имигранти, влезли в САЩ като деца. Става въпрос за около 700 000 души.

Републиканците пък се борят за повече пари за защитата на границата с Мексико, което включва и построяването на стена. 

Сега републиканците се надяват да удължат финансирането поне до 8 февруари. 

От Белия дом обявиха, че няма да подновят преговорите за имигрантите, докато не приключи кризата с блокирането на правителството. 

Очаква се кризата да не засегне основните услуги, но вероятно ще засегне популярни културни обекти. Тя вече се отрази на Статуята на свободата, която остана затворена за посетители в неделя. Губернаторът на Ню Йорк обаче обяви, че ще направи необходимото, за да отвори Статуята на свободата за посетители.

Блокирането на правителството означава, че стотици хиляди държавни служители ще излязат принудително в неплатен отпуск, въпреки че невъзможността да продължат да работят не е по тяхна вина. 

Почти всички отдели на държавната администрация ще останат затворени. Възможни са забавяния за получаването на паспорт или на виза. 

Ще продължи да работи администрацията, свързана с националната сигурност, пощите, някои здравни служби, службите за помощ при бедствия, затворите и други. 

Последното подобно блокиране на правителството беше през 2013 г. и продължи 16 дни. Проблемът тогава беше несъгласие около финансирането на здравната реформа на Барак Обама, известна като Обамакеър.

Тогава блокирането на правителството коства 2 млрд. долара и доведе до негативни последици за икономиката, напомнят световните агенции. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови