Нови сблъсъци с полицията на протест в Ереван, задържаха лидера на опозицията

OFFNews 22 април 2018 в 16:14 3789 1

Снимка Sputnik

Нови сблъсъци между полицията и протестиращите избухнаха на антиправителствена демонстрация в Ереван.

Протестиращите обвиняват 63-годишния Серж Саркисян, приключил втория си мандат като държавен глава, че е накарал депутатите да го изберат за премиер, за да остане на власт след неотдавнашната промяна в конституцията, с която Армения се превърна от президентска в парламентарна република. 

Полицията блокира днес централния „Площад на Републиката“, като обяви, че провежданият там митинг на опозицията е незаконен. На площада се намира сградата на министерския съвет. 

В същото време протестиращи преминаха в шествие по една от централните улици на арменската столица. 

Задържани са инициаторите на демонстрацията - лидерът на опозицията Никол Пашинян и депутатите Арарат Мирзоян и Сасун Микаелян. 

Прокуратурата обяви, че те "са били задържани, докато са извършвали действия, опасни за обществото". 

Според арменската прокуратура Пашинян и другите двама депутати "са нарушили нееднократно и грубо закона за демонстрациите, организирайки незаконни шествия и митинги и отправяйки призиви да се блокират пътищата и да се парализира дейността на обществените институции".

Адвокати пристигнали в полицейския участък, където се намирали тримата, но органите на реда не ги пуснали да влязат, съобщи АФП, цитирана от БТА.

Полицията използва специални средства, за да разпръсне демонстрантите. Десетки са задържани, съобщи Reuters.

Към демонстрацията се присъединиха и свещеници от Арменската православна църква, които застанаха между протестиращите и полицията и призоваха участниците в протеста да запазят спокойствие.

Арменският премиер Серж Саркисян разговаря днес с лидера на опозицията Никол Пашинян. Саркисян обаче скоро се оттегли, като обвини Пашинян в шантаж, след като лидерът на опозицията заяви, че е дошъл да обсъдят оставката му.

Протестите в Ереван продължават близо две седмици. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови