Новият руски премиер Мишустин скрил имоти за 1, 5 млрд. рубли

OFFNews 18 януари 2020 в 21:25 6701 0

Михаил Мишустин

Снимка openmedia.io

Семейството на новия премиер на Русия Михаил Мишустин притежава 2, 6 хектара земя и 5 луксозни къщи в елитното подмосковско селище „Cotton Way“, но крие от финансовите и данъчните власти истинските си богатства.

Част от земята е купена в съдружие с вицепрезидента на Роснефт, разкрива изданието Openmedia.io, като се позовава на данни от официалния имотен регистър на Русия.

На въпросната територия фамилията на Мишустин има 5 къщи с обща площ 2 456, 7 кв.метра. В декларацията си новият премиер обаче е посочил само 1/5 от земята – терен от 5 500 кв.метра. Съседните два парцела с площ малко над 2 хектара са регистрирани на „Руска федерация“ – популярен сред чиновниците начин да укрият действителните собственици, като например финансовия министър Антон Силуанов и зам.-министъра на отбраната Руслан Цаликов.

Тази земя до 2015 г. е била оформена като множество малки участъци от по 1 000-1 500 кв.метра. Проучване на архивни данни показва кой е притежавал имотите до момента, в който в държавния регистър името на собственика е било скрито.

Така 8 парцела са били притежание на Генадий Букаев и съпругата му Людмила. Букаев е вицепрезидент на Роснефт, съветник на генералния директор Игор Сечин и в миналото министър за налозите и вземанията.

Най-големите жилища, изградени на земята, са от 861,2 и 741,4 кв.метра. В елитното селище живеят семейството на вицепремиера Константин Чуйченко, казахстанският милиардер Патох Шадиев, а съсед на Мишустини е депутатът от Думата Валерий Гартунг. Къщи с парцели, близки по площ на имотите на премиера, сега се продават за 565, 2 млн.рубли или за 360 млн.

В декларацията на Мишустин за 2017 г. е посочено, че непълнолетният му син притежава земя с площ 5, 5 хиляди кв.метра – а тя се намира в Cotton Way.

Стойността на земята и парцелите достига 1, 5 млрд.рубли. А това е доста повече от онова, което според декларацията си Мишустин е печелел от 2010 г., когато е назначен за ръководител на Федералната данъчна служба. За 9 години той е обявил доход от 213 млн.рубли, а съпругата му Владлена – 790 млн.рубли.

Основателят на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални настоя Михаил Мишустин да даде обяснения как жена му от 2010 г. досега е заработила почти 800 млн.рубли. Според данните на „СПАРК-Интерфакс“ тя не притежава никаква компания и не е регистрирана като едноличен предприемач.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови