ООН: Пандемията донесе цунами от омраза и ксенофобия

OFFNews 08 май 2020 в 12:01 2010 0

Антонио Гутериш

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова за глобални действия срещу надигналото се "цунами от омраза и ксенофобия, търсенето на изкупителни жертви и размахването на плашила", породени от пандемията от коронавируса, предадоха световните агенции.

"Настроения срещу чужденците се надигат в интернет и по улиците, разпространяват се антисемитски конспиративни теории, наблюдават се антимюсюлмански атаки, свързани с Ковид-19. Тъй като хората от по-старото поколение са сред най-уязвимите, появяват се достойни само за презрение твърдения, че те са най-излишните", заяви във видео обръщение Гутериш.

Гутериш отбеляза, че мигрантите и бежанците биват "дамгосвани като източник на вируса" и им се отказва достъп до лечение, а журналисти, здравни работници и правозащитници също са взети на прицел, пише БТА.

Генералният секретар на ООН призова политическите лидери да демонстрират солидарност с всички членове на обществото, а обществените организации да обърнат повече внимание на уязвимите хора.

Тъй като милиарди млади хора са онлайн, а "екстремисти се опитват да превърнат в своя плячка тази потенциално отчаяна публика по неволя", училищата трябва да се фокусират върху дигиталната грамотност", подчерта той.

Гутериш призова също така социалните мрежи да се борят по-активно срещу расисткото, женомразното и друго вредно съдържание.

Генералният секретар на ООН не спомена конкретни примери. Би Би Си обаче припомня няколко такива.

В Индия се надига вълна от ислямофобия след събитие, свързано с мюсюлманско мисионерско движение - Таблиги Джамаат, което породи клъстери от случаи Covid-19 в страната.

Студент от Сингапур съобщи, че е бил бит от група мъже във Великобритания, които му казали: "Не искаме коронавируса ти в нашата страна."

Шефът на СЗО обяви, че е бил обект на расистки нападки в Тайван. Президентът на страната отрече това.

Арфикански граждани в Китай се оплакаха от дискриминация, заявявайки, че са били принудени от властите да напуснат домовете си.

Китай, от своя страна, обвини американския президент Доналд Тръмп, че налага стигма върху страната, наричайки Covid-19 "уханския вирус".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови