ООН: Режимът на Асад стои зад атаката със зарин. САЩ: Царуването му в Дамаск свършва

OFFNews 27 октомври 2017 в 08:27 7646 3

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш вярва в професионализма и безпристрастността на комисията, обявила властите в Дамаск за отговорни за атаката с газ зарин срещу сирийския град Хан Шейхун на 4 април, заяви говорителят на Гутериш, Фархан Хак, коментирайки доклада на Съвместния механизъм на ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО).

Генералният секретар подчертава, че е напълно убеден в професионализма, безпристрастността и обективността на механизма и благодари на ръководството на комисията и нейните членове за усърдната и безкористна работа", каза говорителят.

Хак отбеляза, че Гутериш е благодарен на страните, които оказват материална подкрепа на разследващите химическите атаки в Сирия, и че очаква обсъждането на доклада на комисията в Съвета за сигурност.

По-рано Франс прес цитира откъс от поверителния доклад, според който сирийските власти са отговорни за използването на зарин в Хан Шейхун.

Според Вашингтон сирийският президент Башар ал Асад няма бъдеще в управлението на Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Асошиейтед прес.

След среща в Женева вчера с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура, която окачестви като "плодотворна", Тилърсън отбеляза, че "царуването на семейство Асад отива към края си" и че сега "единственият въпрос е как да бъде осъществено това".

По думите на държавния секретар САЩ искат "цялостна и единна Сирия без роля на Асад в управлението".

Тилърсън каза още, че оттеглянето на Асад от властта трябва да стане чрез мирния процес в Женева, ръководен от Мистура, но подчерта, че оттеглянето на сирийския лидер не е "предпоставка" за започването на този процес.

Очаква се през следващите седмици Стафан де Мистура да свика наново мирните преговори за Сирия под егидата на ООН на фона на последните победи на бойното поле на силите на Асад, подкрепяни от Русия.

След срещата си с първия дипломат на САЩ Мистура влезе във видеоконферентна връзка със Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, на която обяви, че планира на 28 ноември да се състои нов кръг от междусирийските разговори под негово посредничество. В досегашните седем такива срещи представителите на сирийската опозиция нито веднъж не са имали преки контакти с пратениците на режима в Дамаск.

От женевския мирен процес са изключени "Ислямска държава" (ИД) и други радикални групировки. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

27.10 2017 в 19:56

Зад измислените газови атаки в Сирия, стои режимът на Барак Обама.

12779

2

Немец

27.10 2017 в 11:59

Идиоти.....след намесата на импотентните ООН-та ще чакаме една нова Сирия,копираща 1:1,Афганистан,Ирак,Египет,Либия и други подобни "изобретения" на толерастите.....жална ни майка....

6947

1

theprofet

27.10 2017 в 08:41

САЩ мрат от страх някой да не пусне газова тръба към Европа... Украйна, България, Турция, Сирия... то не бяха преврати, войни, не бе чудо... А лицемерието на "елитите" е безкрайно...