ООН: Убийството на Хашоги е организирано от официален Рияд

Вилдан Байрямова 08 февруари 2019 в 14:30 2254 1

Джемал Хашоги

Снимка АА

Саудитският журналист Джемал Хашоги е жертва на жестоко и планирано убийство, организирано от официални представители на властта в Саудитска Арабия.
Това е отбелязано в изявлението на специалния докладчик на ООН Агнес Калламар, разпространено след визитата й в Турция, където тя в рамките на няколко дни разследва обстоятелствата около гибелта на наблюдателя на „The Washington Post“, съобщи Анадолската агенция. Тя подчертава, че заключението й е на базата на събраните доказателства и е категорична, че всички те разкриват жестокото и преднамерено убийство, планирано и осъществено от официални лица от Саудитска Арабия.
Калламар коментира, че убийството на Джемал Хашоги е нарушение на нормите на международното право и международните отношения, както и на фундаменталното право на човека на живот. Според нея саудитските власти са създали сериозни препятствия пред Турция за ефективното, всестранно, обективно и прозрачно разследване на убийството на журналиста.
Специалният докладчик на ООН бе в Турция от 28 януари до 3 февруари. Каламар посочва, че тя и придружаващите я експерти са получили достъп до важната информация, свързана с Хашоги, в това число аудио-записа от екзекуцията, с който разполагат турските спецслужби.
„Убийството на Хашоги и изключителната жестокост, с която то е извършето, е трагедия за близките му. Но случилото се доведе до сериозни последствия на международно равнище, което изисква незабавната намеса на международната общност, в това число ООН“, смята Калламар.Екипът й ще работи по разследването няколко месеца. Очаква се тя да представи окончателните му резултати пред Съвета на ООН по правата на човека през юни 2019 г. След обсъждането на доклада й от 47-те страни участници в съвета, ще бъде разгледан проект за резолюция, осъждаща Саудитска Арабия. Резултатите от гласуването обаче няма да имат решаващо значение – през декември 2018 г. върховният комисар по правата на човека при ООН Мишел Бачелет бе заявила, че нямат пълномощия за провеждане на наказателно разследване, то може да се извърши само по инициативата на страните членки в ООН, в това число и на Съвета за сигурност.
На 2 октомври м.г. известният саудитски журналист Джемал Хашоги бе убит в сградата на генералното консулство на Саудитска Арабия в Истанбул. Главната прокуратура на Турция извърши разследване и констатира, че той е жертва на планирано убийство. Хашоги е бил удушен веднага след влизането в дипломатическата мисия, а после тялото му е било разчленено и унищожено. Анкара настоява съдебният процес по делото да се състои в Истанбул и призова Рияд да предаде заподозрените за съучастие в престъплението.
„Саудитските власти са длъжни да докажат, че държат на справедливостта, като предадат убийците на Хашоги на Турция, където бе извършено планираното престъпление. Целият свят внимателно следи този процес. Турция, както и всички държави, се стреми да постигне справедливост и да установи истината“, твърди пред Ройтерс ръководителят на дирекцията за връзки с президентската администрация Фахреттин Алтун.
Според него изводите на турските власти по случая „Хашоги“ напълно съвпадат със заключенията на специалния докладчик на ООН. „Детайлите на престъплението са ясни. Група саудитци хладнокръвно е убила Джемал Хашоги в сградата на генералното консулство на страната в Истанбул. С помощта на специални инструменти тялото му е било разчленено. Дубльор, преоблечен дрехите, свалени от още топлото тяло на Хашоги, е излязъл от сградата. Всички действия са били планирани по-рано. Това варварство е престъпление против човечеството. В продължение на 4 месеца след убийството саудитските власти избягват открития диалог с Турция и световната общественост“, коментира Алтун.
Той допълва, че след опитите убийството да бъде опровергано, Рияд е бил принуден да признае, че престъплението е факт. „Все още обаче не е ясно къде е тялото на Хашоги, кой е издал заповед за убийството и имал ли е убиецът посредник от числото на турските граждани. Не е ясно и дали прокуратурата в Саудитска Арабия е повдигнала официални обвинения срещу задържаните по делото, има ли сред тях освободени или арестувани с решение на съда. Няма никаква информация за хода на разследването, което предизвиква сериозно безпокойство и нанася поражения върху репутацията на саудитските власти“, подчертава Алтун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови