ООН: За два дни сирийският Идлиб е бомбардиран над 100 пъти

OFFNews 15 ноември 2019 в 22:58 2842 0

Идлиб, Сирия

Снимка АА

Над 100 авиоудари са нанесени на зоната за деескалация Идлиб само през последните два дни.

Това е съобщил заместникът на генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок по време на заседанието на Съвета за сигурност.

Според него в резултат на въздушните удари и артилерийския обстрел в южната и западната част на зоната има много загинали мирни жители. Четири медицински заведения са разрушени, а мирното население е подложено на натиска и на бойците от терористичната организация „Хайят Тахрир ал-Шам“.

Лоукок отбеляза, че вследствие на договореностите на Турция със САЩ и Русия напрежението в североизточната част на Сирия е спаднало. Но са регистрирани сблъсъци в районите Расулайн и Тал-Абяд.

Повечето от местните жители, които са над 200 000, започват да се завръщат по домовете си, посочи той. Според него Турция е оказала подкрепа и помощ на хуманитарните операции, възстановила е системите за водоснабдяване и електрозахранване.

Лоукок припомни, че в подконтролния на кюрдските милиции YPG/PKK лагер „Ал-Хол“ са блокирани 68 600 терористи от Ислямска държава, сред които има много граждани на чужди държави. „Сред затворниците там има и граждани, членуващи в съвета за сигурност на ООН. Всички страни са длъжни да си върнат своите граждани, да ги привлекат към отговорност и да гарантират повторната им интеграция в обществото“, заяви Лоукок.

Турция обвинява армията на Башар Асад и военните части на Русия за бомбардировките върху населените места в зоната за деескалацията. Анадолската агенция съобщи за 7 убити сирийци и 10 ранени в петък в района на Идлиб.

Източници от опозицията съобщават, че руската авиация е нанесла удари по 4 селища. По данни на управлението на гражданската отбрана /Белите каски/ в резултат от атаките на Русия в две села са загинали 6 души, 7 са ранени.
В същото време армията на Асад е обстрелвала други два селски района в Идлиб, загинал е един човек, ранени са трима мирни жители.

„Белите каски“ продължават издирвателно-спасителните операции. По данни от техен доклад в резултат на армията на режима на Асад, проиранските групи и военните на Русия в тази зона за месец са убити 75 сирийци, сред тях 13 деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови