ООН осъди ракетното изпитание на Ким Чен Ун, Китай против системите на САЩ в региона

OFFNews 30 август 2017 в 07:55 4056 1

Съветът за сигурност на ООН осъди ракетното изпитание на Северна Корея над Япония. Страните членки ще продължат да налагат икономически санкции на страната. 

В специално изявление се добавя, че е от жизненоважно значение Пхенян да предприеме незабавни и конкретни действия, за да намали напрежението.

Постоянният председател на Китай в ООН Лю Цзеи призова да се прекрати разполагането на системите за противоракетна отбрана на САЩ (THAAD) на Корейския полуостров. 

„Китай се противопоставя на всякакъв хаос или война на Корейския полуостров. Разгръщането на военни части там няма да помогне да се постигнат целите, свързани с денуклеаризацията или регионалната стабилност. Разполагането на системите THAAD в североизточната част на Азия поставя под сериозна заплаха регионалния стратегически баланс, подкопавайки стратегическите интереси за сигурността на всички страни в региона, включително на Китай“, заяви постоянният представител, цитиран от РИА Новости. 

Лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун определи последното ракетно изпитание над Япония като „прелюдия към сдържането на Гуам“ и отбеляза, че неговата страна трябва да извършва повече подобни тестове в Тихия океан, пише британският вестник The Independent, цитиран от Фокус. 

Севернокорейската национална информационна агенция (KCNA) съобщи, че "ракетата „Хуасон-12“ със среден обсег, чието изстрелване беше следено от лидера на Северна Корея Ким Чен Ун, „премина през небето над остров Ошима и над нос Еримо на остров Хокайдо според предварителния маршрут и точно удари целта във водите в северната част на Тихия океан“. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови