Обвиниха Лаура Кьовеши за подкуп и лъжесвидетелстване, тя поиска отвод на прокурора

OFFNews 15 февруари 2019 в 17:51 8010 1

Снимка Reuters

Бившият главен прокурор на румънската Национална дирекция за борба с корупцията Лаура Кьовеши беше обвинена в злоупотреба със служебно положение, вземане на подкуп и лъжесвидетелстване, съобщиха румънски медии. 

Кьовеши беше призована да се яви на разпит по обвиненията деня, в който трябваше да замине за Брюксел, за да участва в процедурата по избор на главен прокурор на новата Европейска прокуратура

Делото е образувано през декември миналата година по сигнал на бившия депутат Себастиан Гица, който избяга в Сърбия, след като бе изпратен на съд по няколко дела за корупция. Той твърди, че Кьовеши му е поискала през 2011 г. 200 000 евро за връщането от Индонезия в Румъния на бившия финансов директор на рухналия Национален инвестиционен фонд Николае Попа, който бе осъден на 15 години затвор.

Прокурор по делото пък е Адина Флоря. Тя беше предложена за поста главен прокурор на дирекцията за борба с корупцията от правосъдния министър Тудорел Тоадер, който отстрани Кьовеши от поста, но кандидатурата ѝ беше отхвърлена от президента Клаус Йоханис. 

Лаура Кьовеши настоя Флоря да си направи отвод. 

Кьовеши коментира, че делото ще се отрази на кандидатурата ѝ за главен прокурор на Европейската длъжност, за която тя се очертава като фаворит. Тя обаче подчерта, че ще продължи напред с кандидатурата и ще се яви на изслушването в Европейския парламент на 26 февруари. 

Според нея не е съвпадение, че делото срещу нея е образувано точно в момента на обявяването на кандидатурата ѝ за шеф на Европейската прокуратура. 

Докато Кьовеши беше на разпит пред сградата на Главната прокуратура се събраха демонстранти, за да изразят подкрепата си за нея.

След изслушването бившият главен прокурор на дирекцията за борба с корупцията отиде на летището, за да замине за Брюксел.

Румънският министър на правосъдието Тудорел Тоадер обяви по-рано, че ще направи всичко по силите си, за да блокира кандидатурата на Лаура Кьовеши за шеф на Европейската прокуратура. 

Очаква се Европейската прокуратура да заработи от 2020 г. и да разследва и изправя пред съда извършителите на престъпления, които засягат финансовите интереси на ЕС, трансграничните случаи на корупция, пране на пари и данъчни измами, при които щетите са на стойност над 10 милиона евро.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7568

1

Tabadatko

15.02 2019 в 18:21

Това даже не е пълната история. Доколкото знам, Ваклин от ВАКЛИН ГРУП строителя на Младост ( и други квартали софийски), е искам лично да аранжира събитията около подкупа. Но могли да го наемат, заради конфликт на ангажименти. Бил зает с друг подкуп, тук в Софето.
Гешев знае подробностите. Стига да си извади глават от г*за.