Обвиниха в шпионаж арестувания в Москва американец

OFFNews 03 януари 2019 в 21:05 1679 0

Снимка Reuters

Арестуваният на 28 декември в Москва гражданин на САЩ Пол Уилан е обвинен в шпионаж, съобщи Франс прес, цитирайки неговия адвокат. 

Уилан отхвърля обвинението. Адвокатът му Владимир Жеребьонков е обжалвал и е поискал освобождаване на клиента му под гаранция.

По думите на юриста на 29 декември съдът в столичния район Лефортово е постановил задържане под стража за Уилан до 28 февруари.

За ареста на американеца съобщи на 31 декември пресслужбата на руската Федерална служба за сигурност. Тогава също не бе уточнено какви са били шпионските действия на Уилан, а само, че бил задържан в момента на извършването им.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпейо каза вчера, че Вашингтон очаква обяснения защо е арестуван Уилан и ще поиска незабавното му завръщане в САЩ, ако стане ясно, че задържането му е неоснователно. Семейството на Уилан съобщи, че той е пристигнал в Москва за сватбата на свой познат бивш морски пехотинец.

Според руските закони обвинение в шпионаж може да доведе до присъда от 10 до 20 години затвор, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

48-годишният Пол Уилан е корпоративен директор по сигурността от района на Детройт. Вчера посланикът на САЩ в Москва Джон Хънтсман Джуниър го е посетил в следствения арест "Лефортово".

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови