Огромни тълпи отдават последна почит на Сюлеймани: погребват генерала тази сутрин в Керман

OFFNews 07 януари 2020 в 09:07 2719 0

Снимка EPA

Огромен брой облечени в черно опечалени се стекоха, за да отдадат последна почит на иранския генерал Касем Сюлеймани за погребението му тази сутрин в Керман, Югоизточен Иран, предава Би Би Си.

Сюлеймани беше убит от американско нападение с дрон край Багдад, Ирак, на 3 януари по заповед на президента Доналд Тръмп.

Големи тълпи се включиха и в погребалната процесия в Техеран в понеделник. Държавната телевизия показа огромни тълпи и обяви, че "милиони" са се стекли. Опечалени носеха ковчега над главите си, а край тях се чуваха викове "Смърт на Америка!".

Иран обеща да отмъсти жестоко за смъртта на Сюлеймани и в неделя се оттегли от ядреното споразумение от 2015 г. Три държави призоваха страната да се придържа към условията ѝ - Германия, Франция и Великобритания.

62-годишният Сюлеймани оглавяваше иранските елитни сили "Ал Кудс" и беше натоварен със задачата да пази и увеличава влиянието на Иран в Близкия изток. В родината си той беше почитан като национален герой и беше вторият най-влиятелен човек в страната след Върховния лидер Хаменей.

Но не всички иранци го виждаха в същата положителна светлина, отбелязва редакторът на Би Би Си за Близкия изток Джеръми Боуън. Той беше суров лидер в режим, който разстреля десетки протестиращи в края на 2019 г. Сюлеймани похарчи огромни суми за създаването на съюзи и милиции в Ливан, Йемен, Ирак и Сирия по време, когато американските санкции доведоха до крайна бедност много иранци.

Той подкрепяше сирийския президент Башар ал-Асад в гражданския конфликт в страната, помагаше на шиитската военна организация "Хизбула" в Ливан и водеше иракските милиции срещу "Ислямска държава".

САЩ виждаха в него терорист, а президентът Тръмп твърди, че Сюлеймани е планирал нападения над американски дипломати и военен персонал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови