Около 1 милион чуждестранни студенти ще бъдат засегнати от новите имиграционни правила в САЩ

OFFNews 08 юли 2020 в 16:15 2906 0

Снимка Pixabay

Около 1 милион чуждестранни студенти ще бъдат засегнати от новите имиграционни правила в САЩ, съобщи CNN. 

Според новите правила международните студенти в САЩ ще трябва да напуснат страната или рискуват да бъдат депортирани, ако университетите им преминат само на онлайн обучение заради пандемията от COVID-19. 

Правилото важи за притежателите на визи F-1 и M-1, които се издават за студенти. През миналата година Държавният департамент е издал 388 839 визи F-1 и 9518 визи M-1.

За академичната 2018 и 2019 година САЩ имат над 1 милион чуждестранни студенти. Това са 5,5% от всички студенти в страната, а приносът им към американската икономика през 2018 година е бил почти 45 млрд. долара.

Повече от половината международни студенти в САЩ идват от Азия. През миналата учебна година - 370 000 студенти са били от Китай, 202 000 от Индия и 52 000 от Южна Корея. 

Има и много учащи от Саудитска Арабия и Канада.

Ситуацията в САЩ е много несигурна заради пандемията - заразените в страната надхвърлят 3 милиона, а починалите са почти 134 000 души. 

CNN разказва за 19-годишния Тианю Фанг, който след два месеца трябва да започне първия си семестър в едно от най-престижните училища в Америка - Станфордския университет в Калифорния. Сега студентът от Китай не е сигурен дали ще успее да започне следването си.

Фанг е завършил и средното си образование в САЩ, но по-рано тази година се връща в Пекин и разбира за сложната ситуация, в която е попаднал. 

Той смята да заобиколи забраната, която САЩ налага на пътниците, били в Китай през последните седмици, и планира да лети до Камбоджа и след това да стигне до Щатите. 

Станфордският университет в Калифорния планира, някои студенти да бъдат в кампуса, а други да се обучават дистанционно. 

Самият Фанг не е сигурен дали си струва да плаща около 60 хил. долара, за да учи дистанционно от Китай.

Повечето американски колежи и университети все още не са обявили плановете си за есенния семестър. Много от тях се опитват да въведат хибридна система от физическо и онлайн обучение, но други като Харвард избраха изцяло да преместят занятията във виртуалното пространство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови