Около 84 000 "жълти жилетки" отново излязоха на протест във Франция (видео)

OFFNews 20 януари 2019 в 08:56 2379 0

Около 84 000 хиляди души излязоха в събота на протести във Франция, въпреки започнатия от президента Еманюел Макрон "голям дебат" за успокояване на кипящото от два месеца обществено недоволство, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

"Макрон, оставка!", скандираха протестиращите "жълти жилетки" в Париж, чийто брой вчера бе 7000. "Големият дебат е измама", можеше да се прочете на транспаранта, който носеха демонстрантите от първата редица.

Следобед имаше няколко сблъсъка в столицата между демонстранти и полиция, която използва водни оръдия и сълзотворен газ, след което обстановката се успокои.

По-ожесточени сблъсъци имаше в град Бордо, където на протест излязоха 4000 души. Маскирани младежи, които не бяха част от основната група демонстранти, използваха флексове и чукове, за да извадят от уличната настилка павета и да ги натрошат на по-малки парчета, за да ги хвърлят, видяха журналисти на АФП на мястото на събитието.

Силите на реда арестуваха 49 души.

Сблъсъци имаше още в Анже, Рен, Руан, Кан (в северозападната област Нормандия), Нанси, Лион, и Тулуза, където се събраха рекордните 10 000 демонстранти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови