Окончателно: Нови избори в Истанбул на 23 юни

OFFNews 06 май 2019 в 20:27 4516 0

Висш изборен съвет - Турция

Снимка АА

Висшият изборен съвет в Турция реши да касира вота в Голямата община Истанбул и насрочи нови избори на 23 юни.

Решението е взето с мнозинство от 7 срещу 4 гласа. Лидерът на опозиционната Републиканска народна партия /РНП/ Кемал Кълъчдароглу свика спешно заседание на ръководството в централата. Кандидатът на РНП Екрем Имамоглу, който спечели вота на 31 март, ще трябва да върне удостоверението, с което зае кметския пост.

Няма да има промени в избирателните списъци или в мястото на секционните комисии, ще се състезават същите кандидати за кметове в Голямата община – този на управляващата Партия на справедливостта и развитието Бинали Йълдъръм и Имамоглу от РНП. Решението на Висшия изборен съвет е окончателно и не подлежи на обжалване. До него се стигна след атаката от възражения от страна на хората на Реджеп Ердоган.

Депутатът от РНП Мехмет Бекяроглу определи това решение като скандално. „Това е позор, това е екзекуция на закона. Демокрацията в Турция понесе голям удар“, написа той в Туитър. Колегата му Махмут Танал определи решението като „черна следа в историята на политиката и правото“, но изрази увереност, че опозицията пак ще победи.
След това решение валутният курс скочи до 6,14 лири за 1 долар при 6,04 към обед.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews