Опитаха да запалят 5G антена в Кипър

OFFNews 28 април 2020 в 16:27 2687 0

Снимка pixabay

Неизвестни лица са се опитали да подпалят антена на мобилен оператор в кипърския град Лимасол, съобщи кипърската информационна агенция.

Според полицията опитът е бил извършен през нощта, а щетите са установени сутринта, когато служители на телекомуникационната компания отишли да проверят защо има смущения в покритието на сигнала.

При разследването е установено, че извършителите са опитали да запалят антената с помощта на течност.

"Сайпръс таймс" припомня, че това е вторият подобен палеж на антена на мобилен оператор в Кипър. На 13 април беше запалена още една антена, като извършителите мислели, че става въпрос за предавател от технологията 5G.

Заради широкото разпространиние, че 5G причинява коронавирус, се наложи Европейската комисия да предупреди, че се разпространяват фалшиви новити и да започне кампания срещу тях. Освен ЕК, и Световната здравна организация излезе със становище по въпроса.

Тя обяви, че 5G антените "не кихат и не кашлят". Заради масовата психоза СЗО публикува и инфографика със заглавие "ФАКТ: 5G мрежите НЕ разпространяват COVID-19". В нея се обяснява, че вирусите не могат да пътуват по радиовълни/мобилни мрежи и че коронавирус има в много държави, които все още нямат изградена инфраструктура от новото поколение (б. ред. - България е именно сред тях).

Широкото разпространение на информацията, че 5G вреди на човешкото здраве и дори че разпространява новия коронавирус, накара преди няколко дни Европейската комисия да предупреди, че се разпространяват фалшиви новини и да обяви информационна кампания срещу тях.

Междувременно продължавата атаките срещу антените във Великобритания. Съобщава се за запалени съоръжения в Белфаст, Ливърпул и Бирмингам. Здравните власти определиха случващото се като "пълна глупост".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови