Опозицията в Грузия се обяви срещу откриването на руски културен център

OFFNews 02 декември 2019 в 14:01 2696 2

Снимка Коммерсантъ.ру

Опозицията в Грузия е скандализирана от намерението на Кремъл да открие Център за руски език и култура в Тбилиси, и се опасява, че на практика той ще действа като разузнавателна служба на Москва, пише „Коммерсантъ“.

Отправено е предупреждение към властите, че откриването на подобен център ще бъде още едно потвърждение за проруската позиция на управляващата партия „Грузинска мечта“ и нейния лидер, милиардера Бидзин Иванишвили. Освен това, противниците на центъра са категорични, че цялата външна благовидност той ще се превърне в база за руските спецслужби.

Новината за предстоящото откриване на културния център в столицата Тбилиси се появи на 29 ноември. Тя бе съобщена от руския сенатор Григорий Карасин, който напусна поста си на зам.-министър на вътрешните работи, но продължава да се занимава с дипломация по грузинско направление.

Карасин е съобщил това на специалния представител на грузинския премиер Зураб Абашидзе след преговори в Прага и е подчертал условието да няма инциденти по време на декемврийските културни събития с участието на руски творци.

Пред изданието обаче Абашидзе твърди, че по време на срещата в Прага въпрос за откриването на руски културен център изобщо не е бил обсъждан. Няма яснота и за това къде смятат да разположат въпросния център, ако изобщо бъде открит. В отговор на бурната реакция в Тбилиси директорът на Националната библиотека на парламента Георгий Кекелидзе опровергава слуховете, че центърът ще се помещава в тази сграда, в която са културните центрове на Германия, Франция и Италия.

Грузинските политици реагираха особено остро, като започнаха взаимно да се обвиняват в проруски симпатии. Бившият президент Михаил Саакашвили, който ръководи зад граница партията си Единно национално движение, определи ситуацията като „поредна измяна на националните интереси на страната на фона на окупацията“.

Основателят на Републиканската партия на Грузия, дисидентът от съветските времена Леван Бердзенишвили заяви, че откриването на Центъра на руския език и култура ще бъде „позорно решение на грузинските власти, защото той незабавно ще се превърне във филиал на Службата за външно разузнаване на Русия“. „Няма нужда да ни учат на руски език и литература, ние прекрасно си ги знаем и без Москва“, подчерта той пред изданието.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

21.12 2019 в 16:09

Дарагой, а тй правда панимаэш мир бэз русских? А тэбя мир панимаэт?

7281

1

Чалгомраззз

21.12 2019 в 13:30

Притрябвал им е на грузинците център за руски език и култура.Айде нема нужда!