Орбан поиска да остане в ЕНП, настоява за засилване на антиимигрантските сили

OFFNews 05 март 2019 в 22:09 2729 0

Управляващата партия ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан заяви, че иска да остане в десноцентристката Европейска народна партия въпреки растящия натиск в Европейския парламент тя да бъде изключена или членството ѝ да бъде замразено, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Вчера ЕНП съобщи, че е получила предложения от 12 членуващи партии от 9 страни от ЕС и на 20 март ще разисква за изключване или замразяване на членството на ФИДЕС.

"В момента в ЕНП тече дебат, фокусиран върху проблема за миграцията. Ние сме готови за такъв дебат и да представим нашата позиция. ФИДЕС не желае да напусне ЕНП. Нашата цел е антиимигрантските сили в ЕНП да укрепват", се казва в отговора на унгарската управляваща партия по този повод. 

ФИДЕС посочва още, че смята защитата на европейските християнски ценности и спирането на миграцията за по-важни цели от партийната дисциплина в рамките не европейското консервативно политическо семейство.

Междувременно в интервю за германския в. "Билд" водещият кандидат на европейските консерватори за председател на Европейската комисия Манфред Вебер заяви, че унгарският премиер трябва да прекрати своята риторика срещу ЕС, ако иска неговата партия за остане в ЕНП.

Вебер заяви в интервюто, цитирано от Ройтерс, че би искал да бъде направен още един опит унгарският премиер да остане в консервативното европейско политическо семейство, което трябва да дебатира за евентуалното му изключване на 20 март.

"Орбан трябва незабавно и завинаги да прекрати кампанията на своето правителство срещу Брюксел, да се извини на партиите, членуващи в ЕНП, и да гарантира, че Централноевропейският университет ще остане в Будапеща", посочва германският десен политик.

Германските християндемократи (ХДС) и тяхната сестринска баварска партия ХСС (от която е и Вебер), не са сред 12-те партии, предложили изключването на ФИДЕС и Орбан от ЕНП.

Вчера Еврокомисията обвини националисткото правителство на Унгария, че изопачава истината за имиграцията в ЕС, което още повече задълбочава конфликта между Унгария и Комисията преди изборите за Европейски парламент през май.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови