Орбан се извини и помоли европейските консерватори да не го изключват от ЕНП

OFFNews | 14 март 2019 в 21:20 | 2130 |1

Унгарският премиер Виктор Орбан написа писма до лидерите на европейски консервативни партии, поискали изключването на неговата формация Фидес от Европейската народна партия.

Орбан поднася извиненията си за използвания от него обиден език, но отбелязва, че в политическите му възгледи няма промяна.

Писмата са адресирани поименно до всяка една от партиите, присъединили се към предложението за изключване на Фидес от Европейската народна партия, включително и българската ДСБ. Орбан призовава да се преосмисли предложението за изключване на неговата формация.

В началото на март унгарският премиер определи критиците си в ЕНП като „полезни идиоти“, които обслужват интересите на левите формации в ЕС.

"Като инициатори за задействане на процедура за изключване на партията на унгарския премиер Виктор Орбан от ЕНП, Ви уведомяваме, че въпреки полученото писмо от г-н Орбан с молба да оттеглим искането си за изключването на Фидес, ние категорично запазваме настоящата си позиция и на 20 март ще гласуваме за излизането на Фидес от ЕНП" - заявиха днес от ДСБ.

"Мотивите ни бяха ясно обявени, но отново подчертаваме, че за българския национален интерес е изключително важно обстоятелството, че г-н Орбан, в разрез с върховенството на закона, даде политическо убежище на бившия македонски премиер Никола Груевски. Освен осъден в собствената си държава на лишаване от свобода, той е най-големият българомразец в последните години, забавил евроинтеграцията на страна си" - категорични са от Демократи за силна България.

Krasimir Chenov

Рейтинг : 838

15.03 2019 в 08:51 1
+ 1
- 0
Мутра!