Осъдиха Тръмп да плати $2 млн. за злоупотреби: с дарения за ветерани финансирал кампанията си през 2016 г.

OFFNews 08 ноември 2019 в 12:44 3242 0

Нюйоркски съдия нареди американският президент Доналд Тръмп да изплати 2 млн. долара заради злоупотреба с пари от благотворителната си организация. Вместо за благотворителност даренията отишли за политическата му кампания като кандидат-президент през 2016 г.

Фондация "Доналд Дж. Тръмп" беше затворена през 2018 г., след като прокурори внесоха обвинение, според което тя е била като "чекова книжка", обслужваща Тръмп. Той отрече с думите, че всяко пени е отишло за благотворителност.

Не така обаче мисли съдийката от Ню Йорк Салиан Скарпула. Предназначени за ветерани пари са били използвани в първичните избори в Айова (първи щат) през 2016 г., пише тя и коментира, че "благотворителни организации като тази на Тръмп и три от децата му нямат право да бъдат използвани за политика".

Американският президент реагира в Twitter с думите: "Аз съм единственият човек, може би единственият в историята, който може да даде толкова пари за благотворителност (19 милиона долара), да не начисли никакви разходи и да бъде атакуван от политиците в щата Ню Йорк".

Той обвинява главния прокурор на Ню Йорк Летиша Джеймс, прокурор по делото, че е тълкувала факти "умишлено и неправилно" с цел обслужване на политически цели. Но в изявление Джеймс сочи, че президентът е признал „личната злоупотреба със средства“.

Съгласно решението Тръмп трябва да изплати 2 000 000 долара на 8 благотворителни организации, с които той няма отношение. Три от децата му - Доналд-младши, Иванка и Ерик, които са били директори на фондацията му, са задължени да преминат през обучение „за задълженията на директорите на благотворителни организации“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови