Още една жертва на пожарите в Гърция: 95-годишна жена издъхна от раните си

OFFNews 06 август 2018 в 14:49 1602 0

Снимка AFP

Още една жертва взеха пожарите в Гърция. 95-годишна жена издъхна от раните си рано сутринта днес.

Жената била ранена в пожарите миналия месец. Тя става 91-ата им жертва, пише държавната агенция ANA. Няколко часа преди смъртта ѝ правителството, остро критикувано за реакцията си в кризата, взе главите на началниците на полицията и пожарната. Министърът, отговарящ за полицията и държавната сигурност, напусна миналата седмица.

Още 36 души са в болница с рани от пожарите, разразили се на 23 юли. Шестима са в критично състояние.

Опозиционните партии обвиняват правителството, че не е осигурило адекватно предупреждение и евакуация на курорта Мати, който както и че се опитва да скрие истинските щети.

Полицейски съюз оповести тази седмица, че пожарната не е информирала правилно полицията за точната локация на пожара, така че да могат да блокират пътищата в тази област. В резултат на това много шофьори се оказали там и били хванати в капан по тесните улици на Мати.

Правителството настоява, че ветрове със скорост 120 км/ч са причината пожарът да се разпространи толкова бързо, затова е имало малко време за организирането на ефективна евакуация. Те изтъкват и наличието на друга пречка: незаконното строителство в района, който е блокирал някои пътища за бягство.

Министърът на околната среда обеща събарянето не незаконните постройки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови