Още няколко минути в огъня и Нотр Дам щеше да рухне

800 млн. евро дарени за възстановяването ѝ. Камбаните на всички френски катедрали днес ще зазвънят в 18:50 ч. - часът, в който избухва пожарът

OFFNews 17 април 2019 в 08:03 3444 0

Общо около 800 милиона евро даряват редица компании и бизнес магнати за възстановяването на френската катедрала "Нотр Дам", съобщи Би Би Си.

В понеделник огромен пожар в готическата сграда разруши голяма част от покрива, камбанарията ѝ рухна. Властите казват, че още няколко минути в пламъци и тя е щяла да бъде унищожена напълно.

В тв обръщение снощи президентът Еманюел Макрон обеща 850-годишната катедрала да бъде "дори по-красива" след това и посочи, че иска работата по нея да приключи в рамките на пет години, до Летните олимпийски игри през 2024 г., на които Франция ще бъде домакин.

Но експерти не са толкова оптимистични. Казват, че реконструкцията може да отнеме десетилетия. Такова е мнението на Ерик Фишер, ръководил възстановяването на 1000-годишната катедрала в Страсбург, който коментира думите на Макрон пред AFP. Фредерик Летоф - ръководител на група компании, сформирана за възстановяването на исторически монументи, смята, че реалистичният срок е между 10 и 15 години и предупреждава, че ще е необходима значителна работа по обезопасяването на обекта, преди възстановяването да може да започне.

50 души ще разследват причината за пожара. Засега версията е, че е станал инцидент - няма индикации за умишлен палеж.

Камбаните на всички френски катедрали ще зазвънят днес, точно в 18:50 ч.: точно 48 часа след избухването на пожара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!