Още по-страшни бедствия, болести и смъртоносни ухапвания от насекоми: това ще причинят климатичните промени на САЩ

OFFNews 24 ноември 2018 в 10:41 3518 0

Климатичните промени ще увредят сериозно здравето на хората и ще влошат качеството им на живот. Те ще струват на САЩ стотици милиарди долари, предупреждава правителствен доклад, цитиран от Би Би Си.

"Бъдещите рискове от климатичните промени зависят от решенията, които вземаме днес", се казва в документа.

Промените ще доведат до още повече бедствия - като неотдавнашните горски пожари в Калифорния, при които загинаха повече от 80 души. Ще носят урагани и други природни бедствия, се казва още в Четвъртата национална оценка на климата, която се изготвя на всеки няколко години по поръчение на Конгреса.

Земеделието, производството и употребата на енергия, земните и водните ресурси, транспорта и човешкото здраве и благосъстояние в САЩ - всичко това ще бъде засегнато.

Замърсяването на въздуха ще причинява повече болести, повече ще са и те вследствие ухапвания от насекоми, които пък могат да увеличат смъртните случаи в периоди на горещи вълни и влошаването на алергиите.

Докладът е написан от независими учени и служители на 13 федерални агенции. Той констатира, че последните години са поставили нови рекорди по опустошителни природни бедствия в САЩ, които са стрували близо 400 милиарда долара от 2015 г. насам.

От 1900 г. средните температури в САЩ са се повишили с 1 градус по Целзий. Затоплянето е станало главно в последните десетилетия. Очаква се до края на века средните температури в страната да са по-високи с между 1,6 и 6,6 градуса в зависимост от количествата отделени в атмосферата парникови газове.

Над 90% от настоящото затопляне е причинено от човешка дейност. Без емисии парникови газове природните сили като промените в отделяната от Слънцето енергия всъщност леко биха охладили Земята, казват авторите на доклада.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови