Основната конструкция на 'Нотр Дам' е спасена

OFFNews 16 април 2019 в 00:49 4828 1

Снимка Reuters

Основната конструкция на катедралата "Нотр Дам" в Париж е спасена, съобщи началникът на парижката пожарна Жан-Клод Гале. 

Двете основни кули на катедралата са запазени.

Пожарникарите се борят с огромния пожар в катедралата в продължение на часове, а само преди половин час френските власти обявиха, че не могат да дадат гаранции, че сградата няма да изгори напълно. 

Задачата на огнеборците сега е да се намали температурата във вътрешността на сградата, което вероятно ще отнеме няколко часа. 

Интензивността на пламъците е намаляла, съобщи зам. вътрешният министър Лоран Нунес. Той обаче призова за изключителна предпазливост. 

Той защити решението да не се използват противопожарни самолети, както призова американският президент Доналд Тръмп, защото по думите му подобно действие би представлявало голяма опасност за сградата.

Пламъците обхванаха голяма част от покрива на катедралата и той се срути. Падна и кулата стрела, след като беше обхваната от пламъци. 

Пожарникарите са успели да спасят и много безценни предмети от сградата, сред които трънения венец на Исус. 

Френският президент Емануел Макрон нарече случилото се "ужасна трагедия", но допълни, че най-лошото е избегнато. 

"Ще построим отново "Нотр Дам", подчерта той. 

Вече е започнало разследване на причините, довели до пожара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12005

1

Doxen

16.04 2019 в 12:23

Хмм, може би ще бъде добре и едно минаре да сложите, ей така от политкоректност, да не дразните етническите французи. Все пак бъдещето принадлежи на тях, а те много, много не си падат по християнските храмове.