Освиенцим на елхата. Amazon свали от продажба играчки с изображения на концлагери

OFFNews 02 декември 2019 в 14:54 2326 0

Снимка Auschwitz Memorial, Twitter

Американският гигант в онлайн-търговията Amazon премахна от продажбите украшения за коледни елхи с изображения на нацисткия концлагер Освиенцим, съобщава Би Би Си.

На играчки за елха, поставки за компютърни мишки и отварачки е имало изображения от Освиенцим, в това число на жп линии към вратите с печално известния надпис „Arbeit macht frei“ /“Работата освобождава“/, както и огради с бодлива тел, и бараки в лагера на смъртта.

Неуместните сувенири са забелязани от музея Аушвиц-Биркенау и в сайта му пише: „Не смятаме за уместна продажбата на украшения за елхи с изображенията на Освиенцим. Освиенцим на отварачка за бутилки – това е възмутително и непочтено. Настояваме @amazon да премахне тези стоки“.

Впоследствие онлайн-магазинът отстрани тези играчки, но музеят по-късно сигнализира, че част от тях са останали в продажба – като поставка за компютърна мишка с фотография на вагони, в които са превозвани концлагеристи. Малко по-късно Amazon увери, че всички стоки с изображенията на Освиенцим са премахнати от продажба.

Около 1, 1 милион концлагеристи са убити от нацистите в Освиенцим, основно евреи. Повечето от тях са намерили смъртта си в газовите камери, където са били отровени с газ „Циклон-Б“, а после телата им са изгаряни в крематориумите на лагера.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови