Отлагането на Брекзит е рационално решение, заяви Туск

OFFNews 25 февруари 2019 в 18:20 1888 0

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че отлагането на Брекзит отвъд предвидения срок на 29 март би било "рационално решение", защото няма мнозинство в британския парламент за одобрението на сделката с ЕС, съобщиха Ройтерс и БТА.

Той направи изявлението в кулоарите на срещата на върха ЕС-Арабска лига в Шарм ел Шейх след среща с британския премиер Тереза Мей. 

Туск коментира, че независимо от резултата страните членки на пакта ще покажат "максимално разбиране и добра воля".

"Смятам, че в положението, в което се намираме, удължаването на срока би било рационално решение, но премиерът Тереза Мей все още счита, че ще може да избегне този сценарий", каза Туск. 

Той обясни, че с Мей са обсъдили "правния и политически контекст на възможно удължаване" на двегодишния срок за преговори за Брекзит, изтичащ на 29 март.

"Според мен е напълно ясно, че няма мнозинство в Камарата на общините за одобрение на сделката. Ще бъдем изправени пред алтернативен, хаотичен Брекзит или пред отлагане", посочи Туск.

"Колкото по-малко време остава до 29 март, толкова е по-вероятна възможността за отлагане. Това е обективен факт, не е наш план или цел, а обективен факт", допълни той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови