Отношенията между Турция и Гърция пак се усложняват заради Кипър

Вилдан Байрямова 31 януари 2019 в 18:35 4569 0

МВнР - Анкара

Снимка АА

Между Турция и Гърция са налице сериозни проблеми като континенталния спор, въпроса за въздушното пространство и др., а официална Анкара се противопоставя на гръцките претенции за островите.

Миналата година с военни учения по море Анкара блокира опита на Гърция и гръцката кипърска администрация да стартират проучвания за карбонови находища в Средиземно море. Тогава експертите прогнозираха риска споровете и проблемите около изключителната икономическа зона в Средиземно море, възникнали между Турция и Гърция и Южен Кипър /гръцката част на острова/, да се пренесат в Егейско море. Възникналото напрежение в края на февруари – началото на март м.г. предшестваше Варненската среща на европейските лидери, когато България беше домакин и в нея взе участие турският президент Реджеп Ердоган.

Днес турските медии разпространиха остро изявление от външното министерство, в което се твърди, че „гръцката част на Кипър продължава да злоупотребява с членството си в ЕС, но Анкара ще запази решителността си по въпроса за мерките за защита на законните права на кипърските турци“. В него отново става дума за претенциите на Турция спрямо природните ресурси на острова. То е реакция на властите в Анкара след Петата лидерска среща на южноевропейските страни членки на ЕС /Франция, Италия, Малта, Гърция и гръцката част на Кипър/, която се състоя на 29 януари т.г. в гръцката част на спорния остров.

„В рамките на Петата лидерска среща на страните от Южна Европа в ЕС бе приета съвместна декларация, с която се приветстват усилията на гръцката общност в процеса на кипърското урегулиране и се изразява подкрепа за едностранни дейности за добива на въглеводороди в Източното Средиземноморие. Тази декларация отчетливо демонстрира, че гръцката част на Кипър продължава да злоупотребява с членството в ЕС“, се подчертава в изявлението.

В текста е отбелязано, че съдържанието на декларацията представлява нов пример за това как някои държави в ЕС се придържат към „несправедлива и деструктивна позиция под маската на „солидарността“.

„Не трябва да се забравя, че главната причина за неуспеха на конференцията за Кипър от 2017 г. е в нежеланието на гръцката общност за компромис и убеждението на кипърските гърци, че те са единствените стопани на острова, а кипърските турци са малцинство. Фактът, че в съвместната декларация не е казано нищо за законните права на кипърските турци върху природните ресурси на острова, говори за това, че кипърските гърци продължават да се придържат към предубедена гледна точка“, се посочва още в изявлението на турското външно-политическо ведомство.

Преди година турският президент Реджеп Ердоган даде нареждане на Северен Кипър да увеличи броя на жителите си, за да го изравни с този на гръцката част на острова и успоредно с това да постигне ръст в икономическото си развитие. Той постави тази задача по време на посещението в Анкара на премиера на т.нар. Северно-кипърската турска република Туфан Ерхюман и заместника му Кудрет Йозерсай.

„Гърците на острова наброяват близо 1 милион души, в интерес на кипърските турци е населението да бъде изравнено. Хиляди кипърски турци живеят в чужбина, те трябва да инвестират в родината си и да се отвори пътят за завръщането им. Анкара ще подкрепи този процес, стига да увеличите жителите си“, каза тогава турският държавен глава. По време на срещата бе обсъдена и ситуацията със сондажите за природен газ в Средиземно море. Анкара има решителна позиция по отношение на природния газ и няма бъде безучастна, категоричен бе Ердоган и по всичко личи, че Турция няма да отстъпи назад от претенциите си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови