Отново напрежение на гръцко-турската граница, чуват се изстрели

OFFNews 04 март 2020 в 10:35 6774 0

Снимка stonisi.gr

Напрежение на пристанището на о-в Лесбос

Напрежението на граничния пункт Кастаниес между Гърция и Турция продължава. Краткото затишие е било нарушено около 8:45 ч., когато автобус с храни и помощи за мигрантите мина през портала на пункта, за да донесе продукти за струпалите се хора, след което започна стрелба и суматоха, предаде пратеник на БНР.

Гръцките гранични сили стрелят със шокови гранати и сълзотворен газ. Вижда се гъст дим в небето, над пункта влизат гръцки военни камиони, чуват се викове. Не е изключено да има пострадали и ранени.

Според местни медии мигрантите са направили пореден опит да преминат граничния пункт със сълзотворен газ и камъни.

През нощта на няколко пъти групи от мигранти са опитали да преминат от Турция в Гърция. Най-масовият опит е бил при Александруполис, където над 2000 души са направили опит да пресекат границата, но са били спрени от гръцките гранични власти, съобщава БНТ.

От граничния пункт Кастаниес натискът се засили по река Марица, допълва БНР.

По решение на правителството пристигналите чужденци на островите нямат право за искане на бежански статут и ще се репатрират.

На Лесбос и Хиос пътищата остават блокирани от местни жители и мигрантите се настаняват на кораби до връщането им. Опозицията подкрепи премиера Кириакос Мицотакис в решението за затваряне на границите срещу нелегално преминаване.

Жителите на гръцките острови са блокирали пътищата. Властите настаняват майките с деца на кораби.

Местни рибари, които отлично познават възможните места за преминаване, доброволно дежурят с полицията и армията, предаде кореспондентът на БНР в Солун.

Днес в Кастаниес пристига архиепископът на Атина и цяла Гърция Йеронимос, за да овладее напрежението и да не се достигне до сблъсъци на религиозна основа между мигранти и гърци.

Много от мигрантите пък се прехвърлят от Еврос към турските острови в Егейско море, съобщават гръцките медии.

По официални данни през вчерашния ден е имало 1500 опита за нелегално преминаване на гръцката граница. Арестувани са над 300 души, повечето от Пакистан и Афганистан.

Кореспондентът на БНР в Турция предаде за струпване на мигранти и на около час път от Одрин. Турската полиция ги насочва по течението на Марица, на юг от града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews