Пандемията и светът: Според СЗО предстои дълъг път в борбата с COVID-19. Започва тестването на ваксина върху хора

OFFNews 23 април 2020 в 00:02 4355 1

Снимка Pixabay

2 621 748 достигнаха случаите на заразени с новия коронавирус в световен мащаб към 22 април. Жертвите са 183 030. Оздравели са 714 888 души.

В България броят на зарзените мина психологическата граница от 1000 души. Точният брой на положителните случаи е 1024. Жертвите са 49.

Днес, 23 април, във Великобритания започват клинични тестове върху хора на ваксина срещу болестта. Върху мащабно финансираните от правителството проекти работят паралелно два екипа - в Оксфорд и в лондонския Imperial College. Въпреки напредналата фаза на работата на двата екипа, главният медицински съветник Крис Уити определи като "твърде малка" вероятността в следващата календарна година да има ефективна ваксина или лекарство срещу вируса. Ръководителите на проектите в Оксфор и Импириъл обаче са по-оптимистично настроени - според тях, ако всичко върви гладко, ваксината може да е факт още преди края на 2020-а.

Ръководителят на Световната здравна организация д-р Тедрос Гебрейесус заяви, че светът все още има да извърви дълъг път в борбата с болестта, а много страни все още са в началото на епидемията. По думите му такива са тенденциите в части от Африка и от Централна и Южна Америка.

На този фон, макар и в разгара на епидемията, много държави в Европа продължават да обявяват поетапно намаляване на мерките. В Германия паралелно с това обаче бе въведено и задължително изискване за носене на маски за лице.

В Италия броят на жертвите надхвърли 25 000, с нови 437 загинали за последните 24 часа. Спада обаче броят на болните - 107 709 в сравнение със 107 699 ден по-рано. Намалява и броят на намиращите се в интензивни отделения.

Във Франция денят взе нови 544 жертви, с които черната статистика нарасна до 21 340 починали.

Щатът Ню Йорк, САЩ, ще работи със съседните щати Кънектикът и Ню Джърси по съвместна програма за проследяване на контактите на лицата, изложени на коронавируса, за да се предотврати разпространението на заразата, предаде БТА. Амбициозният опит за проследяване на случаите в щата, станал епицентър на кризата в САЩ, ще бъде ръководен от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Ще бъде създадена "армия от проследяващи" с хиляди служители. Блумбърг ще подготви програмата, ще разработи обучението на проследяващите и ще направи финансово дарение, заяви Куомо и подчерта, че никога досега не са правени опити за подобно мащабно проследяване. Дарението на бившия кмет Блумбърг ще бъде на стойност най-малко 10 милиона долара, добави помощничката на губернатора Андрю Куомо Мелиса Де Роса. Куомо каза, че коронавирусната епидемия показва тенденция към спад. Вече трети ден в щата се регистрират по-малко от 500 смъртни случая дневно. Общо жертвите на пандемията в щата Ню Йорк са над 15 300 при над 45 000 в САЩ.

Съединените щати са убедени, че Китай не е уведомил навреме Световната здравна организация за появата на новия коронавирус, заяви днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от световните агенции. На пресконференция в Държавния департамент Помпейо обвини още Пекин, че в продължение на един месец не е признавал, че вирусът може да се предава от човек на човек, докато той не се е разпространил във всички китайски провинции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

23.04 2020 в 09:05

...август,септември ще я имаме ваксината(най-вероятно с 80% ефективност),но и това не е малко...много са хората които се нуждаят от лечение за малък период от време...смъртността при ковид изобщо не е тази за която я съобщаваме,на практика всеки умрял с ковид го броим за умрял от ковид,а то не е така...като че ли паниката ни завладява....