Пандемията не спря потока от бежанци към Европа

Ганчо КАМЕНАРСКИ 29 май 2020 в 21:19 2856 0

Снимка UNHCR

В последно време главният прокурор на Сицилия Луиджи Патронаджио работи извънредно заради наплива на мигранти, съобщава германската телевизия Das Erste.

„Пандемията не сдържа никого, тъй мигрантите се сблъскват с по-значителни проблеми. Рискът от пандемия за тях е сравнително нисък”, казва прокурорът.

Патронаджио отбелязва, че сега повечето мигранти пристигат не от Либия, а от Тунис.

Според италианското МВР броят на пристигащите мигранти се е утроил в сравнение с миналата година. Според прокурора, причина за увеличението се дължи на факта, че с организацията за превозване през морето сега се занимават престъпни организации от Тунис, работещи с висока ефективност.

Патронаджио отбелязва също, че на това ново поколение контрабандисти неведнъж се удава да достави бежанците непосредствено до бреговете на Сицилия:

„В Тунис използват рибарски катери, които практически не се отличават на фона на другите катери, браздящи Средиземно море. Следователно за самолетите на бреговата охрана, финансовата полиция и Frontex не е лесно да ги идентифицират.”

Според Das Erste, мигрантите се стоварват на пустеещи плажове. След това те действат самостоятелно, като полицията задържа мнозина. Според Патронаджио, до 20-30% от пристигащите от Тунис мигранти вече са съдени основно за търговия с наркотици и кражби.

Германската телевизия отбелязва, че известният италиански прокурор не бърза с популистките изводи: той иска Европа да направи повече за подобряване живота на хората в техните родни страни.

Патронаджио също така констатира, че за рибарите контрабандата на хора е по-изгодна от ловенето на риба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови