Папа Франциск започва реформа срещу сексуалните престъпления в църквата: ще се докладват задължително

OFFNews 09 май 2019 в 15:18 2480 0

Папа Франциск обяви началото на ключова реформа срещу сексуалните престъпления в католическата църква, която въвежда изискване за задължително докладване на посегателства от този вид - без значение от нивото в йерархията.

В апостолическо писмо, което ще се трансформира в църковен закон, папата съобщава, че всяко сексуално действие, включващо употреба на власт, ще се смята за злоупотреба.

Думите на Светия отец бяха разчетени като послание, че за никой в църковната йерархия няма да бъде допуснато изключение.

През февруари папата обяви, че ще предприеме конкретни мерки срещу сексуалните престъпления сред духовенството.

Документът би трябвало да промени начина, по който Католическата църква преследва тези престъпления. За пръв път духовниците и  църковните служители ще бъдат задължени да разкрият всички твърдения за сексуални посегателства, които са чули. Преди това това беше оставено на преценката на всеки отделен човек. Тези случаи трябва да се докладват в рамките на 90 дни в седалищата на църковните епархии. Папският декрет дефинира укриването на сексуалните престъпления като специфична категория престъпление.

Висшите духовни водачи - епископите - специално са упоменати в документа. Причината е в много документирани случаи, в които епископи не са дали гласност на престъпления, за които свещеници са им докладвали. Декретът не променя самото наказание за този вид престъпления.

"Престъпленията със сексуално насилие оскърбяват нашия Бог, причиняват физически, психологически и духовни щети на жертвите и вредят на общността на вярващите", пише папа Франциск в новото апостолическо писмо.

Още по темата

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови