Папата инструктира монахините как да използват социалните мрежи

OFFNews 17 май 2018 в 12:14 3847 0

Папа Франциск обнародва инструкции за монахините, в които са включени и указания за това как да използват социалните мрежи "трезво и благоразумно". 

Документът е озаглавен "Cor Orans" ("Молещо се сърце") и има за цел да уточни някои от утвърдените от Църквата правила за живота на монахините. 

Според документа целта на инструкциите е да се остави на монахините възможността в тишина да мислят за божественото, пише Би Би Си. 

В указанията присъства формулировката "социални комуникации", но според католическия вестник Tablet става въпрос именно за социалните мрежи. 

В инструкциите се посочва, че трябва внимателно да се подхожда към "мащабите на информацията и видовете комуникация", както и към съдържанието на публикациите. 

През април женски манастир в Испания привлече вниманието на местната преса с активността на монахините в социалните мрежи по повод дело за групово изнасилване и твърде малкото наказание, което според мнозина са получили обвиняемите мъже. 

Монахините от Ондарибия се изказаха в подкрепа на жертвите на изнасилването. Те заявиха, че свободно са направили избор да отидат в манастир, да не пият алкохол, да не се отдават на нощен живот. 

"Тъй като това беше СВОБОДЕН избор, ние ще защитаваме с всички достъпни ни средства правото на жените СВОБОДНО да правят обратното, без да ги осъждат, насилват и заплашват", написаха те във Фейсбук. 

Няма данни новите указания да са свързани именно с този случай, тъй като католическата църква периодично издава подобни указания, в които са били включвани и такива за ползване на социалните мрежи. 

Първоначално правила за поведението в женските манастири са издадени още през 1950 г., а през 2016 г. папа Франциск разшири документа с предупреждението, че цифровата култура оказва сериозно влияние на обществото. 

Тогава той призова монахините да не допускат социалните мрежи да станат "загуба на време". 

В същото време обаче Ватиканът е доста активен в Туитър, като има още акаунти във Фейсбук, Инстаграм и YouTube. В акаунта на Ватикана в Туитър има вече над 15 000 съобщения. Самият папа Франциск също има акаути в Туитър на 9 езика. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови