Париж бори рекордните жеги с ударно озеленяване на града

OFFNews 06 юли 2019 в 13:40 7769 0

Снимка Wikimedia

Необичайно високите температури във Франция - и особено Париж - през изминалите дни накараха общинарите да се замислят по какъв начин биха могли бързо да разхладят града. Във френската столица по принцип е с около 3 градуса по-топло от селските райони, а по време на летните месеци разликата става дори 10 градуса, пише в. "Фигаро", цитиран от БТА.

Основната идея е проста: ударно озеленяване на града и намаляване на асфалта, който привлича и задържа топлина повече. Така до март 2020 парижките власти са си поставили за цел да открият 30 нови хектара със зеленина, 100 хектара с озеленени стени и фасади, както и 30 хектара за градско земеделие.

Плановете предвиждат обособяването на т.нар. градски гори като допълнение на парковете и градинките. Горите ще бъдат посадени на първите етажи на слабо използвани паркинги.

Същото ще бъде сторено и с дворовете на училищата, в които да могат да ходят не само ученици, ами всички граждани, живеещи в радиус от 200 метра от учебните заведения. Експеримент в тази насока ще се извърши в 10 училища през 2020 г.

В града ще бъдат открити и 41 охладени зали, които да подслонят в жегите възрастни и бездомни хора на и над 75 години, които в Париж са около 175 000.

Властите на столицата са в процес на оценяване на три нови типа пътни настилки, които са по-светли и промокаеми и при които покачването на температурите на пътното платно при големи горещини ще бъде ограничено.

Кметството разчита и на ангажимента на гражданите посредством разрешително за озеленяване, което ще се издава на всеки доброволец, който иска да озелени място в столицата по свой избор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови